11 günlük FAS tatilinin maliyeti ne olur?


06 Nis 2016
Paylaş

Fas genel olarak Avrupa ile karşılaştırıldığında maliyet açısından uygun bir ülke. Para birimi Dirhem. Bizim gittiğimiz tarihlerde 1€ yaklaşık 10,8 Dirhem’di. Para bozdurma konusu oldukça rahat, her köşede bir döviz bürosu bulmak mümkün ve kurlar sabit, ayrıca komisyon da almıyorlar. Banka ATM’lerinden kredi kartıyla para çekmek de oldukça rahat, biz hiç bir sıkıntı yaşamadık. Heryerde € ile ödeme yapmak mümkün ancak kuru düz hesap 10 alıyorlar. Birçok yerde kredi kartı geçmiyor (oteller de dahil) o yüzden nakit bulundurmak gerekiyor.

11 günlük FAS seyahatimizde uluslararası uçak hariç tam tamına 1.000 Euro harcadık. Bu 1.000 Euro’ya tüm Fas içi ulaşım (araba kiralama, benzin, otoban ve otopark ücretleri), konaklama, yeme-içme, medrese giriş/rehber tur ücretleri ve ufak tefek alış-verişler dahil.

Konaklama için toplam 417 Euro ödedik. Gecelik konaklama kahvaltı dahil 40 Euro hesaplayabilirsiniz. Casablanca ve Erg Chebbi hariç hep Riad’larda kaldık. Riad’lar içinde küçük avlusu, bahçesi olan çok hoş mimariye sahip Fas evleri. Riad’ları tercih etmenizi tavsiye ederim. Erg Chebbi’de 2 gece çölde çadır kampta kaldık. Gecelik 52 Euro ödedik. Ancak bu fiyata akşam yemeği ve sabah kahvaltısı, hatta 2. günün öğle yemeği de dahildi.

Fas’ta 11 günlük seyahatimizin ulaşım maliyeti ise 407 Euro oldu. Marrakeş havalimanından araç kiraladık (Dacia Dokker Modeli, Dizel) ve aracı 11 gün sonra yine Marrakeş havalimanında teslim ettik. Aracı Budget firmasından internet üzerinden kiraladık. Sadece araba için 296 Euro ödedik. 11 günde 2.000 km’nin üzerinde yol yaptık. Benzin, otoban ve otopark ücretleri derken toplam yol maliyetimiz 407 Euro oldu. Fas’ta otopark ücretleri oldukça uygun. 24 saat için 20-30 Dirhem civarında tutuyor. Ucuz olması bir yana, aracın güvenliği için de aracı mutlaka otoparka park etmekte fayda var.

Ek olarak trafik cezalarından bahsetmem gerek. FAS’ta inanılmaz yoğun bir trafik kontrolü ve radar var. Erg Chebbi’den Fes’e 8 saatlik araba yolculuğumuz sırasında yaklaşık 6-7 defa polis tarafından durdurulduk ve 2 defa hızdan dolayı ceza yedik. (500 Dirhem yani 50 Euro). İlk cezada sıkı pazarlıkla 500 Dirhem’i 200 Dirhem’e düşürdük. Buradan Türkiye’ye benzer bir sistemleri olduğu da anlaşılıyor. Bazı cezalar direk trafik polisinin cebine giriyor. İkinci ceza ise haksız yere kesildi. 60km hız sınırının kalktığını gösteren tabelayı gördükten sonra hızlandık. Hızımız yaklaşık 90 civarındaydı. Hemen ileride polis kontrolü vardı. Meğerse orada hız sınırı 80 km imiş. Böyle bir tabela olmadığını söyledik. Haklısınız dediler ancak bu her Faslının bilmesi gereken kural deyip 300 Dirhem ceza kestiler. Yani siz siz olun araç kullanırken FAS’ta çok dikkatli olun. Ancak şunu belirtmem gerekir ki dikkatli olsanız bile trafik cezası yeme ihtimaliniz çok yüksek. Çünkü trafik tabelaları felaket.

Gelelim yeme içmeye. Toplamda 184 Euro yemeğe harcamışız ki 11 günlük seyahatte 2 kişi için bence çok iyi bir seviye. Fas seyahatimiz sırasında şehirlerde (Marrakeş, Fes, Casablanca) genel olarak sokak yemeklerini tercih ettik. Fas’ta sokak satıcılardan ekmek arası şiş, köfte ya da balık alabilirsiniz. Yediklerimizden hep memnun kaldık ve hiçbir sağlık problemi yaşamadık. Ayrıca çok da ucuza mal oldu (ekmek arası 15-20 Dirhem). Marrakeş’te o ünlü meydanda Fas’ın çorbası Harira’yı sadece 3 Dirhem’e içtik mesela. Restoranlarda ya da Riad’larda çorbanın 20-25 Dirhem olduğu düşünülürse bence bu fiyat oldukça iddialı. Restoranda bir porsiyon Tajine (Fas’ın geleneksel yemeği – güveçte sebzeli et) yemek isterseniz 45-60 Dirhem hesaplamalısınız. Konaklanan Riadlarda da yemek yemek mümkün. Ancak Riadlar sanki restoranlara göre daha pahalı. Ancak bence daha lezzetli çünkü ev sahipleri pişiriyor. Örneğin İmlil’de akşam yemeğini kaldığımız Riadda yedik. Kişi başı 80 Dirhem ödedik. Ancak yediğimiz tajine çok lezzetliydi. Erg Chebbi ise sanırım lezzette zirveye ulaştığımız nokta oldu. Orada yediğimiz tajine, çorba herşey muhteşemdi. Şunu söyleyebilirim ki doğa insanı asla hayal kırıklığına uğratmaz.

Bunun dışında eğer rehberli şehir turu yapmak isterseniz fikir vermesi açısından Fes’te yaptığımız rehberli turun fiyatını sizinle paylaşmak isterim. Yaklaşık 3,5 saat süren turda rehbere 150 Dirhem verdik (bize otel indirim yaptı, aslında fiyat 250 Dirhem’di). Medreselere girmek genelde ücretli (10-20 Dirhem). Müslümanlar camilere ücretsiz girebiliyor. Ancak Casablanca’daki ünlü II. Hassan Cami’sinin girişi Müslümanlara da ücretli. Kişi başı 120 Dirhem ödeyerek rehber eşliğinde camiyi gezmek mümkün.

Umarım bu yazıyla FAS’ta yapacağınız tatilin maliyeti kafanızda şekillenmiştir.

Off the Road on Track Sırt Çantası ile FAS’taydı.
26.03.- 05.04.2016

Erg Chebbi

Erg Chebbi’de gün batımı romantizmi :)

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci