LONDRA için Okuma Listesi Burada!


28 Nis 2019
Paylaş

Londra 11 ay yaşayan kuzenim Pınar’la Londra seyahatim öncesi kafa kafaya verdik ve Londra’yı, İngiltere Kültürü’nü, İngiliz olmayı anlamak adına bir ‘Okuma Listesi’ çıkarttık. Ben çalışkan bir talebe olarak bu kitapları Londra seyahatim öncesi aldım ve okumaya başladım.

Bence seyahate hazırlanmak sadece şehir rehberi satın almakla sınırlı olmamalı. Gidilecek şehir hakkında yazılmış kitaplar varsa, ya da o şehirde çekilmiş bir film bence muhakkak okunmalı/izlenmeli.

Londra Okuma Listem’de bulunan kitaplar Londra’da geçen, Londra sokaklarında dolaşıyormuşsun izlenimini veren bizim bildiğimiz kitaplar ve tabii ki İngiliz klasikleri olmazsa olmazlar:

?Büyük Umutlar- Charles Dickens
?Night Walks- (Gece Yürüyüşü)- Charles Dickens
?Cumartesi- Ian McEwan
?Efendi uyaniyor- h.g. Wells (bu kitap edebiyat tarihinin ilk distopyasi olarak kabul ediliyor, çoğu okulda ders kitabı)
?Görünmez Adam- hg wells
?İki Şehrin Hikayesi- Charles Dickens
?İnci Gibi Dişler- Zadie Smith
?Oliver Twist- Charles Dickens
?Seksen Günde Devri Alem- Jules Verne
?Yüzüncü Ad- Baldassare’nin yolculuğu
?Aşk ve Gurur / Emma (Broadway müzikali çok ünlüdür) / Sense and Sensibility – Jane Austen
?Jane Eyre – Charlotte Bronte (Off the Road on the Track olarak 2 hafta kaldığım Edinburg’ada bu eserin tiyatrosunu seyretmiştim. Acayip güzeldi. Tam bir İngiliz klasiği)
?Virgina Woolf – Mrs. Dalloway
?Survey of London- John Snow (bu kitap cok guzel)
?Looking Backward: 2000-1887- Edward Bellamy
?Pasajlar (passagenwerk)- Walter Benjamin ( bu kitap parisle ilgili, Walter Benjam’inin tamamlayamadığı kitabı- bizce kitaplığınızda olmalı)

Listeye bir kitap daha eklemek istiyoruz: Güzel ama sıkıcı olabilir bazıları için: iris murdoch- a severed head. Bu kitap çokeşliliğe batılı bir bakış açısı getiriyor, eğer yazarın hiç kitabını okumadıysanız bununla başlamak doğru olmayabilir, kurgusu biraz farklı, ahlak, özgürlük gibi karmaşık kavramlarla ilgili ama cok karışık, yavaş ilerliyor. Daha çok psikanalitik hatta. Eğer ilginizi çekerse Londra dönüşü kitabı olabilir. Hatta yazarın the bell’ini okuyun bu kitabı sonra okuyun.

Survey of London içinse ayrı bir paragraf açmak istiyoruz: John Stow’un 1700’lü yıllarda yazdığı bir kitap. Büyük londra yangınından önceyi anlatıyor. Metro sistemi, kent planına karar verilmesi, londoner olmak gibi konuların çok basit bir dille anlatıldığı bir kitap. Kitabı bulamazsanız yapılmış çalışmalar var, refere eden daha yeni, hem edebi hem kent planı konusunda. Onları bulup takip edebilirsiniz.

Çeviriler içinse bizim önerimiz: Yapı Kredi, İş Bankası, İletişim, Can ya da Okyanus yayınları.

Daha uzun bir liste isterseniz BBC’nin hazırladığı listeye muhakkak göz atmalısınız:

The 100 greatest British Novels

Küçük bir uyarı: Daha önce hiç Charles Dickens okumadıysanız Gece Yürüyüşü kitabı başlangıçta sizi zorlayabilir. Vazgeçmeyin, devam edin okumaya. Burada Pınar’ın yorumuna da katılıyorum:

”Bizim ‘klasik’ alışkanlığımız daha çok Rus edebiyatı üzerine. İngiliz edebiyatına yabancıyız millet olarak. Diğer yazım tarzlarına göre daha ağdalı. Daha eleştirel, daha dolambaçlı, daha seçkinci. (İngiltere eğitime bakış açısı olarak seçkinci bir yer zaten.) Austen, Bronte hatta yakın dönem Wolf bile ingiliz geleneklerini ya da toplumsal normlarını biliyormuşsun ön kabulüyle eserlerini yazan, edebiyatta da bu açıdan ünlenmiş yazarlar.

Mesela Goethe, 50 yaşında bir erkek olarak kitabında baya normal normal dayı- yeğen evliliğinden bahsediyor, dolayısıyla okuyucu cok içine giremiyor mesela, çünkü bu olayı içselleştiremiyor.

Ya da Dostoyevski, İnsancıklar’da bazı şeyler öyle ajite ediliyor ki, iki sayfa abartı bir şey okuyorsun duygusuna kapılabiliyorsun, çünkü içinde bulunduğumuz dönemde asla problem olmayacak bir şey hakkında yazmış oluyor yazar.

Yani bazen dili ya da dönemin normlarını algılamakta zorlandığımız için problem olabilir ve biz kitabı bu nedenle anlamamış, satırların içide bu nedenle kaybolamamış olabiliriz.

Dickens döneminde cok sevilmiş, hatta Fransız eleştirmenler tarafından halk çok sevdiği için asağılanmış, iyi yazar olamamakla suçlanmış bir yazar. İngilterede en önemli 100 eser arasında sayılıyor iki kitabı: http://www.bbc.com/culture/story/20151204-the-100-greatest-british-novels

Ayrıca Dickens bir taraftan Dostoyevksi’nin, Hemingway’in hatta Tanpınar’ın favorilerinden. Eminim seveceksiniz…


Off the Road on the Track LONDRA’yı keşfe çıkıyor…Ama bu sefer ANNE – KIZ olarak
01-05 Mayıs 2019

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci