Çocukla seyahat: Seyahat öncesi aşı yaptırıyor muyuz? Bu konuda ne kadar biliçliyiz?


27 Tem 2018
Paylaş

Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika, Vietnam ya da Srilanka… Sizce bebekle onca yolu almak doğru mu? Ya da değer mi onca hazırlığa, telaşa? Ya temizlik, hijyen konusu. O konuyu hiç açmayalım zaten. Bulaşıcı hastalıklar… Aklımıza bile getirmek istemiyoruz değil mi? Peki ya bir sinek ısırmasıyla ortaya çıkan SITMA hastalığı. SITMA hastalığının ne kadar tehlikeli olduğunun farkında mıyız mesela? Her yıl dünya çapında 350-500 milyon sıtma vakası görülmekte ve 1 milyonun üzerinde kişi sıtma nedeniyle ölmekte. Bu ölümlerin %90’ı Sahra-altı Afrika ülkelerinde ve %77’si 5 yaş altı çocuklarda görülmekte. Her yıl birçok uluslararası yolcu hastalığın görüldüğü ülkelerde sıtmaya yakalanmakta ve 10.000’in üzerinde ziyaretçi eve döndükten sonra hasta olmakta. (Kaynak http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/HastalikDetay/Sitma)

15 aylık Defne ile Japonya seyahatini gerçekleştirmiş bir ebeveyn olarak önce şunu söylebilirim ki bence değer onca yolu almaya, hazırlığa, telaşa… Ama gittiğimiz ülkede bizi bekleyen hastalık risklerini iyice bilmek, onlara karşı önlem almak şartıyla. Sırt çantamıza ilk yardım için gerekli ilaçları koyduğumuzdan emin olduktan sonra. Eğer bunları yapıyorsak korkmamız için hiç bir neden yok. Tek konu ‘’İyi bir hazırlık’’ ve ‘’tüm gerekli önlemlerin alınmış’’ olması.

Kyoto - Japonya Mart 2018

Kyoto – Japonya Mart 2018

Avrupa’da/Türkiye’de aslında birçok bulaşıcı hastalık neredeyse tamamen kayboldu. Ancak peki Dünya’nın her yerinde durum böyle mi?
Tabii ki hayır.
Bu nedenle seyahat planı yaparken seçtiğimiz ülkeye göre önceden hangi aşıların yapılması gerektiğini çok iyi araştırmalı ve önlemlerimizi almalıyız.

Zakynthos Adası - Mayıs 2018

Zakynthos Adası – Mayıs 2018

Ancak şu gerçeği de unutmamak gerek: Bebek ne kadar küçük olursa bağışıklık sistemi de henüz tam olarak gelişmemiş oluyor ve tabii ki gerekli temel aşıları tamamlanmamış oluyor. Ben aşı konusunda hassas ve dikkatli olunması gerektiğini düşünen bir anneyim. Bu nedenle de Almanya’da bu konuda ne düşünülüyor acaba diyerek bir araştırma yaptım. Daimi Aşı komisyonunun (STIKO) bebek ve küçük çocuklar için tavsiye ettiği bir takım aşılar var. Bu aşılar bebeğin ilk 15 ayında yapılması gereken aşılar. Aslında Uzak Doğu seyahatimizi bizim de 15. aya denk getirmiş olmamız aşılarının bitmesini beklemek isteyişimizden kaynaklanıyor. Böylece olası bulaşıcı hastalıklara karşı önlem almış ve daha güçlü bir bağışıklık sistemiyle yola çıkmış olduk.

Tokyo / Japonya - Mart 2018

Tokyo / Japonya – Mart 2018

Ancak aileler bebek daha küçükken mesela 6-7 aylıkken uzun yolculuklara çıkmak isteyebilir. Mesela Almanya’da aileler bebeğin ilk yaşı dolmadan 2 ay ebeveyn izni alıp Amerika ya da Asya ülkelerine gidiyorlar. Bu çok yaygın bir durum. Bu durumda doktorlar genel olarak bebeğin ilk 6 ayının dolmasının beklenmesi gerektiğini söylüyor. Böylece bebek ilk 6 ayı içinde
3 defa Karma Aşısını (Tetanoz, Difteri, Boğmaca, Hib, Çocuk felci, Hepatit B)
Bir defa rota virüsü aşısını
Ve 2 defa Pnömokok aşısını
olmuş oluyor ve bu aşılar sayesinde iyi bir korumayla yola çıkmış oluyorlar.

Çünkü özellikle az gelişmiş/gelişmekte olan ülkelerde özellikle Polio, Tetanoz ve Difteri patojenleri oldukça yaygın. Bunlara karşı önlem almak her ebeveynin sorumluluğu.

RASNOV / Romanya - Ağustos 2018

RASNOV / Romanya – Ağustos 2017

Özel seyahat aşıları tabii ki seyahat türüne göre değişir…

Tabii ki biraz araştırmaya başladığımızda farklı bölgelerde çok farklı bulaşıcı hastalıkların olduğunu görüyoruz ve bunlara karşı da farklı aşıların önerildiğini. Örneğin: tifo, kuduz, kolera, sarı humma, Japon ensefalitisi… Yani evde kalsak daha mı iyi olur acaba?

Tabii ki değil yukarda da belirttiğim gibi. Önlemimizi almış olmamız önemli. “Hangi ülkede seyahat ettiğimizdense, orada ne yapacağımız asıl önemli olan” diyor doktorlar. Örneğin, “Tayland’da üç haftalık bir plaj tatili planlıyorsak, tüm aşılara ihtiyacımız olmayabilir. Öte yandan ülkenin kuzeyinde trekking turu yapmayı ve sürekli yer değiştirmeyi planlıyorsak o zaman tüm aşılara ihtiyacımız olabilir. ” Yani nasıl bir plan yaptığımız da önemli.

İzlanda - Ekim 2017

İzlanda – Ekim 2017

Seyahate Çıkmadan Önce Bilgi Edinmek Çok Önemli!

Türkiye’de Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak aşıların yapıldığını ve seyahat için koruyucu ilaçların verildiğini biliyor musunuz?

Sadece çocuklarımızı değil kendimizi de düşünmeliyiz ve aşılarımızı kontrol ettirip ve seyahat öncesi eksik aşılarımızı muhakkak yaptırmalıyız.

http://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/Asilar

Seyahat Sağlığı Danışma Hattı: 444 77 34

Buna benzer bir uygulama Almanya’da da var. Biz özellikle tropik ve henüz gelişmekte olan ülkere gitmeden önce muhakkak seyahat sağlığı konusunda uzman doktorlarla görüşüyoruz ve gideceğimiz ülkede o anda görülen yaygın hastalıklar konusunda bilgi ediniyoruz. Örneğin Fatih’in ve benim aşı karnelerimiz Venezuela seyahatimiz öncesinde baştan çıkartıldı. Kan testi yaptılar önce. Neye karşı bağışıklığımız var ya da yok önce onu gördük ve ardından gerekli tüm aşılar yapıldı. Her seyahat öncesi de aşı karnemizi alıp önce doktora gidiyoruz ve eksik veya yenilenmesi gereken bir aşı var mı kontrol ettiriyoruz.

Venezuela - Aralık 2012

Venezuela – Aralık 2012

Peki bu kadar mı?

Tabii ki hayır. Örneğin Sıtma (malarya) oldukça riskli bir hastalık ve tropik ülkelerde görülme riski yüksek. Yazının başında Sıtma hastalığı için verdiğim veriler insanı korkutacak cinsten gerçekten. Ama asıl korkutucu olan yoğun araştırma ve geliştirme çabalarına rağmen şu anda piyasada herhangi bir sıtma aşısının olmadığı gerçeği.
Sıtmadan korunma; sivrisinek ısırıklarına karşı alınacak önlemler ile sıtmadan koruyucu ilaçların birlikte kullanılmasından ibaret. Sıtmaya karşı önerilen ilaçlar %100 koruyucu olmadığından sivrisinekten korunma önlemleriyle birlikte kullanılmalı (böcek kovucular, uzun kollu giyecekler, uzun pantolonlar, sivri sineklerden arınmış bir mekanda uyumak ya da ilaçlı cibinlikler kullanmak gibi). Sıtma koruyucu ilaç uygulaması, sıtma görülen bölgeye seyahat etmeden önce, seyahat esnasında ve seyahat sonrasında olacak şekilde olmalı. İlaca seyahatten önce başlanmasının amacı, seyahat eden kişilerin sıtma parazitlerine maruz kalmasından önce sıtmadan koruyucu ajanların kana karışmasını sağlamak. Biz Venezuela ve Tanzanya seyahatlerimiz öncesinde sıtma ilaçlarımızı almıştık. Tanzanya’da şöyle yapmıştık. İlk 6 gün Klimanjaro tırmanışı yapacağımız için risk düşüktü. Bu nedenle sıtma ilaçlarını içmeye dağ tırmanışı sonrası başladık. Çünkü ardından Serengeti’de safari ve deniz tatili planlamıştık ki buralarda sıtma riski oldukça yüksek.

Tanzanya'da SAFARİ

Tanzanya’da SAFARİ – Aralık 2014

Peki biz başka ne önlemler alıyoruz?

Sivri sinek savarlar ki Defne doğduktan sonra bitkisel olan önlemler bulmaya çaba gösteriyorum. Mesela lavanta suyu sinekleri biraz da olsa geri püskürtüyor. Trekking pantolonumu seçerken sık dokumalı olmasına önem veriyorum. Safari için böyle bir pantolon tercih etmiştim. Dokusu daha kalın olduğu için kıyafet üzerinden ısırmaları önlemiş oluyorum. Hava sıcak dahi olsa mesela safaride uzun kollu gömlek giymeyi tercih etmiştim.
Yanımızda cibinlik taşıyoruz ve yatağın etrafına monte ediyoruz.

Serengeti View Camp

Serengeti View Camp – Serengeti manzaralı banyomuz – Aralık 2014

Son olarak…

Aşı yaptırdıktan sonra seyahate kadar belli bir sürenin olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. En az 2-3 hafta planlamak gerekli ki yan etkiler olursa seyahat sırasında değil siz evinizdeyken ortaya çıksın. Ya da bebekler aşı sonrası ateşlenebiliyor. Bu nedenle bu konuya gereken zamanı ayırmalısınız.

O zaman ne diyoruz? Bu konuyu hafife almıyoruz. Hem kendimiz hem de çocuklarımız için önlemlerimizi almadan yola çıkmıyoruz… Bilinçli ebeveynler ‘’Bir şey olmaz’’ felsefesini değil, ‘’Her an her şey olabilir’’ felsefesini takip eden ebeveynlerdir…

Transilvanya - Ağustos 2017

Off the Road on the Track Junior Yollarda…

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci