FAS’ta 2. & 3. Durak: Atlas Dağları & Kasbah’lı Yollar 


24 Nis 2016
Paylaş

Fas dağ tırmanışlarını, yürüyüşlerini severler için de güzel bir durak. Bunun sebebi ülkenin güneyinde uzanan ATLAS Dağları. Atlas Dağları’nın en yüksek noktası Diebel Toubkal’a 2 tam günlük bir yürüyüşle tırmanmak mümkün. Zirve çıkışlarına başlanılan köy ise İmlil. Birinci gecenin sonunda dağda basit bir konaklama yerinde geceleyebilirsiniz. Ancak tırmanış için seçilen ay oldukça önemli. Mart-Nisan aylarında dağların tepesinde yoğun kar olabiliyor.

İlla ki zirve yürüyüşü yapmak zorunda değilsiniz tabii ki. Bizim gibi İmlil’de bir gece konaklayabilir, günlük bir rota seçebilir ve böylece dağ kokusu alabilirsiniz.

İmlil, Marrakeş’ten yaklaşık 40km uzaklıkta. Araba ile yaklaşık 1 saat 15 dakikada -1,5 saatte ulaşmanız mümkün. Marrakeş’ten İmlil’e dağların arasında ilerleyerek ulaşılıyor. Yol boyunca eşlik eden manzara oldukça güzel. Kalabalık şehir Marrakkeş’ten sonra huzur dolu İmlil bizim imdadımıza hızır gibi yetişti desem :)

İmlil Yolu

İmlil Yolu

Konaklamak için seçtiğimiz İmlil oldukça küçük bir köy. Köyün yukarısında dağ manzaralı birçok güzel Riad (EV) var. Bizim seçtiğimiz Riad Atlas Prestige idi. Gecelik konaklama için 2 kişi kahvaltı dahil 30 Euro ödedik. Dağların arasında, geniş bir vadiye bakan bu Riad’daki manzara herşeye değerdi ve gezimizin en güzel anları arasına girdi.

İmlil odadan manzara

İmlil odadan manzara

İmlil'de kaldığımız otelin terası

İmlil’de kaldığımız otelin terası

Riad’a öğleye doğru vardık ve Riad’ın sahiplerinden güzel bir yürüyüş rotası önerisi aldık. Yaklaşık 10km’lik parkurda dağların, sessizliğin tadını çıkarttık. Yürüyüşümüz sırasında otlanmaya çıkmış bir keçi sürüsüne denk geldik. Onlarla beraber yürüyüş yapmak çok keyifliydi. İşte o günden birkaç fotoğraf (Fotoğrafların üzerindeki oklarla fotoğrafları ileri geri ilerletmeniz mümkün):

 

Akşam yemeğini ise Riad’da yedik. Kişi başı 80 Dirhem ödeyerek adeta bir ziyafete misafir olduk.

Yaklaşık 24 saat geçirdiğimiz İmlil’i Fas tatili planlayan herkese öneririm. Marrakeş’ten çok fazla uzak olmayan bu güzel köyde dağ havası almak, doğanın tadını çıkartmak sizin elinizde.

Birkaç önemli uyarı: 

28 Mart günü İmlil’deydik ve öğle üzeri güneş oldukça yakıcıydı. Dağlarda her ne kadar kar olsa da gündüz çok sıcak olabiliyor. Akşam ise İmlil oldukça serin, soğuktu. Gündüz yürüyüşünde sizi güneşten koruyacak ve gece soğuğunda sizi sıcak tutacak kıyafetlere ihtiyacınız olacak.

Diğer bir nokta ise güvenlik. Alman bir arkadaştan hiç de hoş olmayan bir hikaye dinledim tam da Fas’a uçmamızdan bir gün önce. Bu hikaye sonrası dağda tek başımıza yürüyeceğimiz için biraz tedirgin olmadım değil hani. Ancak biz çok şükür ki hiçbir sorun yaşamadık. Yürüyüş sırasında birçok turist grubuyla ve yerli insanlarla, çobanlarla karşılaştık. Bizi tedirgin edecek bir durum söz konusu değildi. Eğer 2-3 günlük bir doğa yürüyüşü planlıyorsanız bu turu rehberle yapmanızı tavsiye edebilirim. Ancak günübirlik bir yürüyüşü gönül rahatlığıyla tek başınıza yapabilirsiniz.

Fas’ta ilk durağımız Marrakeş’te 2 gece kaldıktan sonra, 2. durak olan İmlil’de Atlas Dağları’nı görmüş ve orada da bir gece konaklamıştık. Bundan sonraki 2 gün ise uzun yollar aldık. Çünkü FAS’ta gidilen yer kadar gittiğiniz yolun kendisi de bir o kadar görülmeye değer. 

İmlil sonrası gece konaklaması için seçtiğimiz köy Baumalne Dades Köyü’ydü. İmlil’den Baumalne Dades’e yaklaşık 8 saatlik araba yolculuğu sayesinde ulaştık. Bu yol ünlü Kasbah Yolu. Yol boyunca Berberi Köyleri, Kasbah’lar, palmiye ağaçlı vahalar size eşlik ediyor. Doğa sürekli değiştiği ve sürekli farklı bir manzara sunduğu için tüm yol boyunca yolu seyredebilirsiniz ve de sık sık mola verip güzel yol fotoğrafları çekebilirsiniz. Aşağıda yollardan çektiğim fotoğraflarla oluşturduğum bir fotoğraf galerisini bulabilirsiniz. (Fotoğrafların üzerindeki oklarla fotoğrafları ileri geri ilerletmeniz mümkün):

 

Bu yol Quarzazate üzerinden ilerliyor. Quarzazate dünyaca ünlü Hollywood film stüdyolarının olduğu yer. Burada kısa bir mola verilebilir. Film çekimi olmayan zamanlarda stüdyolar gezilebiliyor diye okumuştuk. Ayrıca yol üzerinde Arabistanlı Lawrence filminin çekildiği Ait Ben Haddou Kasbah’ı var. Bu Kasbah da ilgisi olanlar için güzel bir mola yeri. Bir de Boumalne Dades Köyü’ne varmadan gül vadisi bölgesi var. Eğer bunlardan bir ya da birkaçını gezmek isterseniz yola çok erken çıkmanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde Baumalne Dades’a gece çok geç vakit varırsınız. Biz bunların hepsini pas geçip öğle yemeği ve fotoğraflar dışında mola vermeden yolumuza devam ettik ve akşam hava kararmadan Dades Geçiti’ni (Dades Gorge) görmeyi başardık. Dades Geçiti’ne geçmeden öğle yemeği için mola verdiğimiz yerin ismini paylaşmak istiyorum. Taddert Köyü’nde hemen yolun üzerinde Le Jardin Chez Ahmed’de mola verdik. Mangalda köfte, et ve sebzeli tajine yedik. Açık havada, bahçede hoş bir mola vermiş olduk. Yol üzerinde böyle bir yere bir daha rastlamadık. O yüzden burası bence güzel bir mola yeri.

Dades Geçiti: Dades Geçiti iki dağın arasında kıvrıla kıvrıla yukarı çıkan yolların olduğu bölge. Buraya arabayla çıkabilirsiniz. Ya da arabanızı geçitin başında bırakıp yürüyebilirsiniz. Geçit kadar geçite kadar yol boyunca eşlik eden manzara tek kelimeyle harikaydı.

Dades Geciti

Dades Geciti

O günkü konaklama için tercihimizi Dades Geçit yolunda yer alan bir Riad’dan yana kullandık. İsmi Auberge Des Jardin du Dades ve gecelik kahvaltı dahil 24 Euro ödedik. Hoş, güzel bir balkonu ve dağ manzarası var. Ancak şunu da belirtmeliyim ki bölgede dağ manzaralı jakuzili oteller de yok değil. Eğer daha lüks bir yerde jakuzi, hamam keyfi yapmak isterseniz booking.com’dan bu seçenekleri araştırabilirsiniz.

Ertesi gün yine erken saatte yola koyulduk. Bu sefer hedefte bir başka geçit olan Todra Geçiti vardı.

Todra Geciti

Todra Geçiti

 

Bence Todra Geçiti o kadar da vaww etkisi yaratmıyor, tabii ki bunda bizim geçen sene Petra gibi bir yeri görmüş olmamızın çok büyük bir etkisi var. Todra iki dağın birbirine epey bir yaklaşarak dar bir geçit oluşturduğu bir bölge. Ancak geçite araba ile girilebilsin diyerek beton yol yapmış olmaları bence büyüsünü kaçırmış. Beni, Todra’dan çok Todra’ya giden yollar etkiledi. Bol bol mola verip fotoğraf çektim.

 

Todra sonrası ise yönümüzü Erfoud’a çevirdik. Orada öğle yemeği molası verip asıl hedef olan Merzoug’a ulaştık. Merzoug’a doğru yol alırken artık bölgenin çölleştiğini fark ediyor insan. Bence Todra sonrası yol inanılmaz farklı. Çöle doğru ilerlerken insan arada aniden palmiye ağaçları arasında bulabiliyor kendini. Bir anda nasıl yani diyorsunuz? Bu kadar çorak topraklarda böyle bir yeşillik nasıl olur diyorsunuz. Dediğim gibi varılan yerler kadar gidilen yollar da çok güzel bu ülkede.

Baumalne Dades’ten çöl için yola çıkacağımız Merzoug’a yaklaşık 5 saatte ulaştık (Baumalne Dades – Todra Geçiti – Erfoud – Merzoug). Bundan sonra 36 saat kum çölünde zaman geçirecektik ve heyecanda adeta kalbimiz duracaktı. Çöl notlarımı bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım. Şimdilik hoşçakalın.

Off the Road on the Track Atlas Dağları’ndaydı…
26.03 – 05.04.2016 FAS Gezi Notları

Off the Road on the Track Fas'taydı

Off the Road on the Track Fas’taydı

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci