Japonya’da nasıl seyahat etmeli? Tren en uygun çözüm mü? JR Pass almalı mı almamalı mı?


09 Mar 2018
Paylaş

22 Mart – 6 Nisan 2018 tarihleri arasında yapacağımız Japonya seyahatinde kafamızı kurcalayan en önemli konu sanırım Japonya içinde nasıl seyahat etmeliyiz sorusuydu.

Japonya’nın hızlı trenleri Shinkansen’ler dünyaca ünlü olunca insan ilk etapta orada trenle seyahat ederim olur biter diye düşünüyor. Biz de öyle düşündük. Ama sonrasında Shinkansen’lerin epey pahalı olduğunu keşfettik ve acaba  başka alternatifler var mı ya da araba bize daha bir esneklik kazandırır mı sorularını sormaya başladık kendi aramızda. Tabii ki Japonya’da yaşayan ya da oraya gitmiş tanıdık çevreye yönelttik bu soruyu.

Genel olarak şunu söyleyebilirim ki orada yaşamış ya da en azından orada seyahat etmiş kitleden hiç kimse arabayı bir alternatif olarak sunmadı. Çünkü Japon tren ağı inanılmaz iyi ve güvenilir. Ya da otobüsler var. Trafiğin bize göre tersten aktığı Japonya’da kimse araba kiralayın rahat edersiniz demedi ki ben de kesinlikle ama kesinlikle araba ile seyahat etmek istemiyordum. Nedeni tabii ki Defne. Çünkü bebekle seyahat ediyorsanız kesinlikle araba yolcuğunu tavsiye etmem. Özellikle 10 gün ya da 2 hafta boyunca sürekli yol alınacaksa. Çocukları araba koltuğunda uzun süre tutmak hem sağlık açısından hem de annenin akıl zihin sağlığı açısından iyi bir fikir değil. (Annenin akıl zihin sağlığı derken Defne’yi o koltukta tutmak için verdiğim çabayı görenler bilirler. Yolculuk sonunda kafama huni taksam yeridir. Yani o raddedeyiz) O nedenle ben araba önerilmiş olsa dahi asla bu seçeceği seçmeyecektim. Ama yine de araştırdık ve sonunda trenle yolculuk yapmaya karar verdik.

Ancak Japonya turumuzun 3 günlük doğa kısmı için araba kiralamamız şart olabilir. Onu iyice incelememiz gerekiyor. İsteğimiz Japonya seyahatini sadece şehir gezisi olmaktan çıkartıp doğa ile birleştirmek. Bunun için Takayama Bölgesi’ni seçtik. Rota yazımda burayı neden seçtik daha ayrıntılı anlatacağım. Takayana Bölgesi’nde doğa içinde huzurlu 3 gün geçirmek istiyoruz. Tamamen doğa içinde konaklamak istediğimiz için trenin yanına alternatif seçenekler bulmamız gerekiyor.

Trenle seyahat etmek tabii ki belli bir zaman planlamasına, tren saatlerine uymayı beraberinde getiriyor. Bugün canım biraz uyumak istedi ya da biraz geç çıkalım yola tarzı keyfi fikirler ne yazık ki kursakta kalacak. Son 10 yılda alıştığımız ve ayak uydurduğumuz ”Alman düzen ve dakikliği kültürü” Japonya’da hayatımızı kurtaracak bence :)

Trenle seyahat etme kararı sonrası başka önemli kararlar sizi bekliyor. Japonya’da hızlı tren Shinkansen’ler oldukça pahalı. Zaten gördüğümüz kadarıyla Japonya’da her şey pahalı. :( Neyse konumuzdan sapmadan tren bileti nasıl alınır ona açıklık getireyim. Japonya, ülkelerini gezmeye gelmiş turistler için tren bilet paketleri hazırlamış. İsmi JR Pass. 7 günlük, 14 günlük ya da 21 günlük olarak satılıyor. Bir yetişkin için 7 günlük tren bileti 270 dolar, 14 gün için 430 dolar, 21 gün için 550 dolar. (iki kişi için 14 günlük bilet posta ücretle beraber 900 dolar) Bu bileti Japonya seyahati öncesinde online satın almak gerekiyor. Onlar bileti postayla ev adresine gönderiyorlar. Biz Pazartesi internet üzerinden satın aldık, aynı hafta çarşamba günü bilet elimize ulaşmıştı. Bu bileti Japonya sınırları içinde almanız imkansız. Bir de sadece turist vizesi olanlar bu bileti alabiliyor. Yani orada yaşayanların alma hakkı yok. Biletin geçerli olabilmesi için de Japonya’da ilgili merkezlerde valide edilmesi gerekiyor. Bilet o tarihten itibaren kullanılabiliyor. Biz 16 gün oradayız. Bu nedenle 14 günlük olan bileti tercih ettik. Ancak 14 gün süre kısıtı sebebiyle Tokyo’da birkaç gün bekleyip sonra valide edeceğiz. Aslında Tokyo havalimanından şehre ulaşırken bu bilet kullanılabiliyor. Ancak en pahalı yolculuk olan Osaka-Tokyo dönüşümüzde bu bilet geçerli olsun diye beklemeyi tercih ediyoruz. Bu biletle 14 gün boyunca super express trenleri hariç istediğimiz hızlı trene sınırsız binip inmeyi umut ediyoruz. :)

Bu bilete Nozomi ve Miyuho Shinkansenler (super express olanlar) dahil değil. Ekip içinde bazıları hayal kırıklığı yaşamadı değil. Ama ben en hızlı olanlarına binmek istiyordum tarzı istekler ne yazık ki JR Pass’la karşılanamıyor. Ayrıca özel trenler örneğin Odakyu ya da Kintetsu bu bilete dahil değil. Bu trenlerle yapılacak bir yolculuk için ayrı tren bileti almak gerekiyor. Ayrıca şehir içindeki metrolarda bu bilet geçmiyor. Şehir gezileri için ayrıca gerektiğinde metro bileti alacağız. 

Ama dediğim gibi Tokyo’da havalimanı bağlantısında ya da lokal JR otobüslerinde geçerli. 

Türkiye’den bileti satın almak isteyenler bu siteyi inceleyebilir: https://www.japan-rail-pass.com

Bu bileti satın almadan önce ise bu bileti almak mantıklı mı sorusuna cevap bulmak gerekiyor. Çünkü illaki hızlı tren Shinkansen’lerle seyahat etmek için JR Pass almanız gerekmiyor. Bölgesel JR biletleri alıp onlarla seyahat edebilir ya da bazı yolculuklarınızı otobüsle gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda her yolculuk öncesi bilet almanız gerekiyor. Belki de seçtiğiniz rotada bu şekilde seyahat ederseniz daha uyguna seyahat etmiş olabilirsiniz. Bu soruya cevap bulmak için aşağıda linkini verdiğim siteyi kullanabilirsiniz. Seyahat edeceğiniz şehirleri bu sitede yazıyorsunuz onlar size JR Pass almalı mısınız yoksa almazsanız daha mı iyi olur onun cevabını veriyor. Gidilecek yerleri tek tek girerseniz tren biletlerinin ne kadara mal olacağını da görebilirsiniz. Site seçtiğiniz rota üzerinden size bir maliyet karşılaştırması sunuyor.  Aşağıya bizim kesin olmamakla beraber şu an üzerinde çalıştığımız rotanın ekran çıktısını ekledim. Bu rota için örneğin 14 günlük JR Pass’ı önerdi.

https://www.japan-guide.com/railpass/

Japonya rota tren maliyet

Yukarıda linkini verdiğim siteden ben çok fazla yaralandım. Oldukça faydalı bilgiler içeriyor. Trenler hakkında genel bilgi edinmek isterseniz yine aynı sitede şu yazıya göz atın derim: https://www.japan-guide.com/e/e2019.html

Tavsiyem öncelikle görmek istediğiniz şehirleri belirleyin. Ardından bu sitede JR Pass alıp almamanız gerektiğini kontrol edin. Belki bazı şehirler arası yolculuğunu gece otobüsle yapıp hem konaklama maliyetinden kurtulmuş olursunuz hem de şehre daha çok vakit ayrmış olursunuz. Biz çocukla seyahat ettiğimiz için böyle bir seçeceği hiç değerlendirmedik. Çocukların günün sonunda ev ortamına kavuşması bence seyahat sırasında atlanılmaması gereken bir nokta. Hal böyle olunca bizim için JR Pass almak en mantıklı çözümdü.

Önereceğim bir başka site ise http://www.hyperdia.com/en/
Bu sitede bir şehirden diğer şehire hangi saatlerde tren var onu bulabilir rotayı ona göre oluşturabilirsiniz. Tren saatlerine bakarak rotayı hazırlamak önemli. Trenin varış saatine göre mesela konaklayacağınız şehri seçebilirsiniz. Rotayı harita üzerinde çıkardıktan sonra bir de bu sitede tren saatlerine bakarak kontrol etmenizde kesinlikle fayda var.

Seyahat sonrası Shinkansen yolculuk deneyimlerimi burada aktaracağım.

Şimdilik hoşçakalın…

22 Mart-06 Nisan 2018 Japonya Seyahati hazırlık notları

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci