Japonya’da konaklama hakkında her şey


18 Mar 2018
Paylaş

22 Mart – 6 Nisan tarihleri arasında kısmetse Japonya’dayız. Hazırlıklar tam gaz devam ediyor. Orada şehirler arasında trenle seyahat etmeye karar verdik ve bunun için 14 günlük JR Pass satın aldık. Trenle seyahat etme konusunda tüm hazırlık aşaması ve gerekli bilgiler için aşağıdaki linki tıklayın: http://offtheroadonthetrack.com/japonyada-nasil-seyahat-etmeli-tren-en-uygun-cozum-mu-jr-pass-almali-mi-almamali-mi/

Gelelim bir başka önemli can alıcı konuya: Japonya’da konaklama nasıl? Otel ya da ev bulmak zor mu? Fiyatlar ne seviyede?

Sanırım bu soruya verilecek cevap Japonya’ya hangi mevsimde gittiğinizle çok alakalı. Bizim gibi kiraz ağaçlarının çiçek açma dönemine denk getirdiyseniz seyahatinizi o zaman konaklama gerçekten daha da hayati bir noktaya taşınıyor. Hele ki bizim gibi Sakura zamanının en yüksek sezonlardan biri olduğunu bildiğiniz halde konaklama için yer aramayı son dakikaya bıraktıysanız durum daha da vahim :(

Konaklama için booking.com ve airbnb sitelerini tercih ediyoruz. Doluluk oranları şu anda %90-%95 oranında. Bizim açıkcası ilk niyetimiz programı değiştirme ihtimalini elimizde tutmak amacıyla konaklamayı orada halletmekti. İlk 4-5 günü gitmeden ayarlarız sonrasına orada bakarız diyorduk ki bu fikrin Mart sonu-Nisan başı için çok da iyi bir fikir olmadığına kanaat getirdik. Ancak geçen hafta Cuma itibariyle tüm seyahat için rezervasyonları tamamladık. Çocukla seyahat etmenin bir başka önemli noktası işte tam da burada ortaya çıkıyor. Çocuk olmasa yer bile bulunmasa insan bir gece dışarda, tren istasyonunda bile geçirebilir. Ya da en kötü yerde bile kalabilir. Ancak çocuk olunca yanınızda, geceyi nerede geçireceğinizi önceden bilmeniz gerekiyor ve bu yerin hijyen, rahatlık, ulaşım gibi kriterleri karşılıyor olması gerekiyor.

Ne tip konaklamalar var peki?

Japonya’da geleneksel Japon kültürünü yaşatan konaklama yerlerinden başlamak istiyorum. Futonlar üzerinde uyuyabileceğiniz, o-furo’larda banyo yapabileceğiniz ya da güne balık ve pilav menüsüyle başlayabileceğiniz ayrı bir deneyim yeri buraları. Bunları 3 gruba ayırabiliriz:

Ryokan – geleneksel Japon evleri: En basit anlatım şekliyle Ryokan’lar geleneksel Japon misafirevleri. Burada dikkati çeken ilk özellik yatak yerine Tatami matları ve Futon’lar üzerinde yatılıyor ve genelde kahvaltı ve akşam yemeği servisi yapıyorlar. Ryokan’lar arasında da farklılıklar var. Örneğin bazı Ryokan’lar Onsen (doğal sıcak su kaynakları) ile ünlü ki bu onsen evin içinde ya da dışında olabilir ve gün içinde ya da günün sonunda onsen içinde rahatlamak eminim inanılmaz bir deneyim olacaktır. Ya da bazıları nehir kıyısında kendine ait veranda imkanı ya da dağ manzarası sunabilir. Bazı Ryokan’lar ise tamamen servis ettikleri yemekleriyle meşhur. Kimi her iki seçeceği beraber sunabilir – muhteşem bir Onsen ve Japon yemeği ki bence bu inanılmaz bir deneyim olacaktır. Okuduğum kadarıyla bazı Onsen-Ryokan’lar kişiye özel saatlik Kashikiri-buro (banyo yapabileceğiniz yer) kiralayabiliyor. Özel Kashikiri-buro saatiyle onsen içinde banyo yapabiliyorsunuz ki bunun için saatlik ortalama 2.000 ile 4.000 yen gözden çıkarılmalı. Ryokan’lar tamamen ahşap olabildiği (ukiyo-e) gibi betondan da yapılmış olabilir. Son dönemde yapılanlarında asansör bulunabiliyormuş ancak genelde asansör yok. Oldukça eski ryokanlar ahşap, toprak, bambu ve taştan kurulu olduğu için insana doğanın içindeymiş hissi yaşatıyormuş. Henüz deneyimlemediğimiz için okuduklarımı aktarıyorum tabii ki. 

Minshuku – Geleneksel Japon pansiyon yerleri: Avrupa’daki Bed&Breakfast tipine karşılık gelen Minshuku’lar genellikle Japon aileleri tarafından işletiliyor. En basit tiplerinde Japon bir ailenin misafiri olmanız mümkün. Biz bu tip bir konaklamayı Küba’da yaşamıştık. Küba’daki Casas’lara karşılık geliyor. Japon aile, turistlere evindeki odalardan birini kiralıyor Minshuku’larda. Ancak Ryokan’larda olduğu gibi yine odalar Tatami matları ve Futon’larla döşeli. Buralarda genellikle ortak banyo olduğunu okumuştum. Evlerde yemek servisi de yapılabiliyor. Ryokan’ların tersine burada Futon’ları sabah akşam sizin hazırlamanız gerekiyor :) Yalnız bu basit japon tipi konaklama yerlerini Japonca bilmeden ayarlamak çok zor. İnternet üzerinden de bulmak imkansız gibi. Ancak iyi haber turist bilgi büroları üzerinden ayarlamak mümkün. 

Shukubo – Tapınaklar: Burası ise Budist tapınaklarında konaklama sunan yerler. Shukubo’lar da birbirinden çok farklı. Kimisi günümüze uyarlanmış ve oldukça ”lüks” ya da tam tersi çok basit ”hostel” tipi olabiliyor. Ama büyük çoğunluğu bu iki uç arasında ortalama bir seviyede. Burada yine Tatami matları ve Futon’lar var. Bazı yerlerde kadın ve erkekler ayrı ayrı uyumak zorunda olabilir ne de olsa tapınaktasınız :) Bazı Shukubo’lar sadece konaklama sunabildiği gibi bazıları meditasyon aktiviteleri de sunabiliyor. Kyoto ve Nara çevresindeki tapınaklarda bu konaklama tipine rastlayabilirsiniz. Ya da en meşhur yerlerden biri dağlardaki tapınakları ile meşhur olan bölge Koya-san (Osaka’nın güneyinde Oksaka’dan trenle yaklaşık 2 saat uzaklıkta). Burada konaklamak isteyenler linkine verdiğim siteyi inceleyebilir. Link için tıklayın. Bu sitede o bölgedeki tüm tapınakların listesi mevcut. 

Sanırım yukarıda saydığım 3 konaklama tipinden birinde kalmak Japonya’da yapılması gerekenler listesinin en başlarında yer alır.

Gelelim diğer konaklama alternatiflerine:

Japon stili döşenmiş (yer yatakları, yer sofrası, sürgülü kapılar, az eşya) tarzda şehrin içinde ev bulmak da mümkün. airbnb’de bu tip evlere rastlayabilirsiniz. Ya da bu tarz otelleri booking.com’da bulabilirsiniz.

Otellerin bir kısmı ise tamamen modern Avrupa stili. Normal yatak, yemekler masada yenecek şekilde design edilmiş. Genel olarak beniz ilk izlenimim odalar için ayrılmış kullanım alanının çok küçük olduğu yönünde.

Kapsul otelleri duymayan var mı bilmiyorum. Ancak bu bizim için tamamen konu dışı. Böyle bir seçeceği biz programımıza almadık ancak oraya gittiğimizde edindiğim bilgileri buradan paylaşacağım.

Hostel tipi konaklamaya çok rastladık. Ortak banyo alanları nedeniyle bunlar da bizim programımıza dahil değil. Ancak sırt çantalı genç gezginler için seçenek oldukça çok.

Fuji Bölgesi’nde 1 gece konaklamayı düşünüyoruz. Orası için yine Japon stili ve doğa içinde cottage tarzı evler gördük. Trenle seyahat edeceğimiz için konaklamaya ulaşmanın zor olup olmadığına ayrıca bakmak gerekiyor.

Bizim rotamıza ve bütçemize uygun, Booking.com ve airbnb siteleri üzerinden ayarladığımız yerlerin isimlerini ve internet adreslerini aşağıya listeledim: 

Tokyo Konaklama (Check-in 23.03 – Check-out 27.03.2018): Tokyo’da şehrin merkezini anlamak, hatta bu işi oturduğumuz yerden internet başından yapmak hiç de kolay değil. Elimizden geldiğince merkezi bir yer seçmeye çalıştık. Çünkü Tokyo gibi büyük bir şehirde yolda çok zaman kaybetmek istemiyoruz. Seçtiğimiz yeri görmek için ismine tıklayabilirsiniz: APA Hotel Asakusa Tawaramachi Ekimae (Booking.com puanı 8.4). Tokyo’da kalacağımız yer tamamen Avrupai tarzda bir otel ve sadece konaklama amacına hizmet ediyor. Zaten bizim beklentimiz Tokyo gibi metropol bir şehirde eski Japon kültürünü yaşamak değildi :) Bu nedenle dediğim gibi Tokyo’da daha çok ulaşıma ve maliyete odaklandık. Tek aile (2 yetişkin bir çocuk) için toplam 414 Euro. 

Fuji Dağı Hakone Bölgesi Konaklama (Check-in 27.03 – Check-out 28.03.2018): Tokyo sonrası hedefte Fuji Dağı var. Gündüz bölgeyi keşfedip ardından gece doğa içinde konaklamayı planlıyoruz. Burayı airbnb üzerinden ayarladık. Açıkcası Hakone Bölgesi için çok özendik. Fuji Dağı gibi özel bir bölgede Japon stili bir yerde kalmak istedik ve tabii ki Fuji manzaralı olsun dedik. Seçtiğimiz evi görmek için ismini tıklayabilirsiniz: Tsukijo Home . ve gecelik ev için 412 Euro ödedik. Yani aile başı 206 Euro. 

Hakone Konaklama

Kalacağımız ev

Kalacağımız ev

Kalacağımız evin manzarası

Kyoto Konaklama (Check-in 28.03 – Check-out 30.03.3018): Sakura döneminin en güzel yaşanabileceği  yerlerin başında Kyoto var. O nedenle gezinin Kyoto kısmı ayrı bir heyecan verici. Burada konaklayacağımız ilk yerin ismi Miyazakiya. Evi görmek için isim üzerindeki linki tıklayabilirsiniz: Miyazakiya (2 gece için toplam 550 Euro. Aile başı 275 Euro). 

Kyoto Konaklama (Check-in 30.03 – Check-out 31.03.3018): Kyoto için ilk önce 2 gün ayırmıştık ki sonra bu güzel şehrin hakkının 3 olduğuna karar verdik ve bir gün daha ekledik plana. Çünkü Kyoto’da kaldığımız günlerden birinde Nara’ya günü birlik tur yapmayı planlıyoruz. Geri kalan günlerde Kyoto şehrini gezip Sakura’nın tadını çıkartmayı düşünüyoruz. Ancak ilk ayarladığımız yerde ne yazık ki tüm günler doluydu. Bu nedenle son gün için başka bir ev bulduk. Evi görmek için isim üzerindeki linki tıklayabilirsiniz: Tsumugi Inn. (Tek gece için 2 aile 195 Euro ödeyeceğiz. Aile başı yaklaşık 100 Euro). (

Kyoto’da kalacağımız her iki ev de Japon stili döşenmiş şehir içi ulaşımı rahat olan evler. Memnun kalacağımızı düşünüyorum.

Koyoto 2. konaklama

Tsumugi Inn

Hiroshima Konaklama (Check-in 31.03 – Check-out 02.04): Kyoto sonrası hedefte Hiroshima var. Buraya gelirken yol üzerindeki Himeji’yi ziyaret edeceğiz. Konaklama ise Hiroshima’da olacak. Bir gün Hiroshima’dan Miyajima Adası’na gidip gelmeyi planlıyoruz. Hiroshima için aynı Tokyo’da uyguladığımız stratejiyi uygulayıp biraz daha maliyet odaklı yaklaştık konaklama işine ve Tokyo’da kaldığımız APA oteli seçtik yine. 2 gece için toplam 416 Euro ödeyeceğiz. (54.000 Yen) yani aile başı 208 Euro. 

Takamaya Konaklama (Check-in 02 – Check-out 05.04.2018): Tokyo’dan eve dönüş öncesi son durağımız Takayama. Burayı seçmemizin nedeni Japonya’dan ayrılmadan önce doğa içinde 3 gün geçirmek isteyişimiz. Bu kısım için araba kiralama niyetimiz var ve çevre köyleri gezmek istiyoruz. Seçtiğimiz yeri görmek için ismine tıklayabilirsiniz: Nakao Kogen Hotel Kazaguruma (Kazeye Group) Takayama (Booking.com puanı 8.6)  2 oda için 3 geceye toplam 744 Euro ödeyeceğiz. Yani aile başı 372 Euro. 

Takayama Konaklama

Takayama Konaklama – her odada Onsen var

Takayama Konaklama

Takayama Konaklama

Takayama Konaklama

Takayama Konaklama – Oda içinde konaklamak için güzel bir seçenek

Son gece uçuşumuz Tokyo’dan olduğu için yine Tokyo’ya döneceğiz ve yine APA otellerden birinde kalacağız. Aile başı tek gece 130 Euro ödeyeceğiz.

Japonya için ayarladığımız yerler böyle. Aile başı konaklama için 1.700 Euro ayırmış olduk.

Maliyetleri düşürmek isteyenlere tasviyem seyahatinizi çok önceden planlamaya rotayı çok önceden sabitlemeye ve konaklama yerlerini çok ama çok önceden ayarlamaya gayret gösterin.

Off the Road on the Track
22.03 – 06.04.2018 Japonya Seyahat Hazırlık Yazısı

 

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci