Japonya Rota: Acılarla Sınanmış Şehir – Hiroşima


09 Haz 2018
Paylaş

Acılarla Sınanmış Şehir – Hiroşima

Japonya’da 15 günlük seyahatimizde Tokyo, Fuji Dağı, Kyoto ve Himeji sonrası rotamızda acılarla sınanmış şehir Hiroşima vardı. (Rotamızın her bir durağı için ayrıntılı bilgilere aşağıda ilgili yazılar kısmından ulaşabilirsiniz.)

Hiroşima’da 2 gece konakladık. Bir günümüzü Hiroşima’da geçirirken, diğer günümüzü buraya çok yakın olan Miyajima Adası’na ayırdık.

Peki neden Hiroşima dememe ya da neden onca yolu kat edip Hiroşima’ya gittik diye anlatmama gerek yok sanırım. Hiroşima 2. Dünya savaşı sırasında yaşadığı acılarla dünyanın kalbine acısını gömen şehir. Ama yine de bu acı üzerine burada birkaç söz söylemek istiyorum:

6 Ağustos 1945 Pazartesi günü saat 08:15’te dünya tarihinin ve II. Dünya Savaşı’nın seyrini etkileyen bir olay yaşandı. İsmi Enola Gay olan bombardıman uçağı, Little Boy adlı atom bombasını Hiroşima şehrinin üzerine attı ve sonrasında dünya tarihinin en büyük trajedilerinden biri yaşandı. Hiroşima halkı böyle korkunç bir hainlik beklemese de hava bombardımanına benzer bir saldırıya hazırlıklıydı. Her yerde yer altı sığınakları vardı. Şehirde alarmlar çaldığı an insanlar nereye kaçması gerektiğine dair bilgiliydiler. Aslında o sabah şehirlerinin üzerinden geçen savaş uçaklarından şüphe duyup yer altı sığınaklarına girmişlerdi ancak sonra bunun yanlış bir alarm olduğu ortaya çıkmış ve herkes tekrar günlük koşuşturmacasının telaşına kapılmıştı bile.

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima

Düşünsenize haftanın ilk günü uyandınız, işe, okula gidiyorsunuz. Bir alarm duyuyorsunuz. Sonra bunun yanlış olduğu anlaşılıyor. Her şey tekrar önceki günlerin rutininde devam ediyor ve sonra bir anda 600 metre üzerinizde bir bomba patlıyor ve siz daha ne olduğunu anlayıp, dinleyene kadar sıcaklık 4000 dereceye çıkıyor ve etrafınız bir anda ateş topuna dönüşüyor. Sonrasında ise felaketin dozu artıyor… asit yağmurları… bu yağmurların insan vücudu üzerindeki negatif etkileri… toprağın, mahsullerin bozulması… tamamen yıkılan bir şehir… ilk etapta 70.000 kişinin ölmesi ve bu sayının yıl sonuna kadar 140.000’lere ulaşması… yıllara yayılan tüm dünyayı etkileyen radyasyon… saymakla bitmeyen felaketler…

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima

Radyasyonun insanlar üzerindeki korkunç etkilerini öğrenmek isterseniz Svetlana Aleksiyeviç’in “Çernobil Duası” kitabını muhakkak okumanızı öneririm. Çernobil bir savaş sebebiyle yaşanmadı ancak radyoaktif ışınların insanlık için, tüm canlılar için, doğa için nasıl korkunç olduğunu o kitabı okudukça öğrenmek mümkün. Ben tam da Japonya seyahatimiz öncesinde o kitabı okudum. Hiroşima bilmem bu nedenle midir beni tahmin ettiğimden daha çok etkiledi, daha çok paramparça etti. Bu kitapta beni en çok etkileyen birkaç cümleyi burada da paylaşmak istiyorum:

Radyasyon hastalıkları kliniğinde on dört gün… On dört gün alıyor bir insanın ölümü. 

Tedavi için Avusturya’ya gitmiştim, bu tür bir fotoğrafı kendi evinin duvarına asan insanlar var orada. Burun yerine hortumu olan bir oğlan… Ya da el yerine yüzgeçleri olan bir oğlan… Kötü durumda olan insanları unutmamak için her gün fotoğrafa bakıyorlar. Ama burada yaşadığın zaman, hayal gücü ya da sanat değil bu, hayatın kendisi. Benim hayatım… Seçme şansım olsa, kendi odamın duvarına güzel bir manzara resmi asardım, her şeyin normal olduğu bir resim: Ağaçların da, kuşların da… Sıradan bir resim. Neşeyle dolu… 

Peki Hiroşima’da esas olarak görülecek yerler nereleri diye sorarsanız?

Cevap Hiroşima Barış Parkı ve Hiroşima Müzesi. Parkın içerisinde savaşın etkilerini anlatan ziyaret edebileceğiniz yerlerin hepsi birbirine yürüme mesafesinde. Bu yerlerin en etkileyici olanı ise bizce Hiroşima Barış Anıtı (Genbaku Dome, Atomic Bomb Dome) idi. Yaşananların izi hem canlı olarak hem de etrafta bulunan fotoğraflar ile gözler önüne seriliyor. Buranın Hiroşima’nın simgesi olmasının sebebi binanın kubbesinin patlama sonrasında ayakta kalan tek yer olması. Aslında bomba buranın üzerinde değil buraya 150 metre mesafede patlamış. Burası 1996 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi yer alıyor.

Buradayken zamanın durduğunu hissettik. İşte buradaydık, dünya tarihinde ilk defa bir atom bombasının atıldığı yerdeydik.   

Hiroşima

Atom bombasının atılması için neden Hiroşima seçilmiş? Aslında belli kriterlere uygun 4 şehir seçilmiş. Bu kriterler: şehrin denize yakın olması, şehirde nüfus yoğunluğunun yüksek olması, stratejik önemi olması ve tabii ki hava durumu. Bütün  kriterlerin yanında o gün hava şartlarına göre en uygun şehir Hiroşima’ymış. Kadere bakın… Aslında o gün atom bombasının atılması için başka bir şehir seçilmiş. Ancak hava şartları uygun olmadığı için hedef bir anda Hiroşima olmuş. Amerikalılar tabii ki bu kriterlere uygun şehirleri daha önceden belirlemişler ve atom bombası atılma ihtimaline karşı bu şehirleri savaş sırasında hiç bombalamamışlar. Neden mi? Atom bombasının yıkım gücünü görebilmek için. Yani Hiroşima daha önce hiç bombalanmamış. Savaştan etkilenmemiş ta ki atom bombası atılana kadar …

Parkın içerisinde Hiroşima Barış Anıtı’nın karşısında yani nehrin diğer tarafında Barış Çanı yer alıyor. Çandan aşağıya doğru yürüdüğünüzde ise Hiroşima Barış Anıtı Müzesi’ne gelmeden Çocukların Barış Anıtı yer alıyor. Bu anıt burada ölen çocukların anısına yapılmış. Zaten savaşın en acı yanı da çocukların yaşadıkları değil midir?

Hiroşima

Biraz daha ilerlediğinizde insanların çiçekler bıraktığı, dua ettiği yeri göreceksiniz.

Hiroşima

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi içerisinde patlama anına dair bir illüstrasyon yer alıyor. Gerçekten anlatılacak bir şey yok, yolunuz buraya düşerse, sadece gidin görün deriz. Müze içerisinde o zamanlardan kalan eşyalar da sergileniyor. Çocuklara ait erimiş bisiklet, erimiş şişeler, parçalanmış giysiler, şekli bozulmuş mutfak eşyaları ve her yerde olayı canlandıran fotoğraflar…

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima

Hiroşima bizde, tüm ekipte derin izler bıraktı. Barış Parkı’nı dolaştıktan sonra oturup aramızda konuştuk, savaşın ağır bilançosunu açıp, okuduk, anlamaya çalıştık ve bir daha yaşanmamasını diledik…

Bütün bunların dışında Hiroşima nehir kenarında kurulmuş olan güzel bir şehir. 2015 nüfus sayımına göre şehirde 1,2 milyon kişi yaşıyor. Buralara kadar geldikten sonra rotanızı etrafta bulunan adalara çevirebilirsiniz. Biz de buraya yakın olan Miyajima Adası’nı ziyaret ettik.

Bu arada yemek olarak da burada çok gurme lezzetler bulabilirsiniz. Biz bir tanesini denedik: Okonomiyaki:) Okonomiyaki bir çeşit gözleme. Makarna, çeşitli sebzeler ve etten yapılıyor. Etsiz çeşitleri de mevcut. Bunu en güzel yapan yerlerden birine gittik. Micchan Souhonten Hacchobori (Japonya, 〒730-0013 Hiroshima Prefecture, Hiroshima, Naka Ward, Hatchobori, 6−7 チュリス八丁堀) Memnun kalacağınız bir yer olduğunu düşünüyorum. Sadece biraz sıra beklemeyi göze almanız gerekiyor.

Okonomiyaki

Okonomiyaki

Şehirde yürüyerek, bir yerden bir yere gidebilirsiniz ya da tramvay ve taksi seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.

Biz burada otelde konakladık ama önceden rezervasyon yapmanız şartı ile uygun fiyata evler ya da ryokanlar bulabileceğinizi düşünüyoruz.

Konakladığımız yer hakkında bilgi almak için linki tıklayın lütfen: http://offtheroadonthetrack.com/japonyada-konaklama-hakkinda-her-sey/

Hiroşima, savaşın ne kadar kötü olduğunu anlamak için Japonya turunda muhakkak listeye alınması gereken bir destinasyon. Bizce mutlaka ama mutlaka rotanıza ekleyin. Bir sonraki yazımız tatlı,şirin Miyajima üzerine olacak. Japonya hakkında tüm faydalı bilgilerin bir arada olduğu yazıma bakmak ister misiniz? O zaman linki tıklayın: Japonya seyahati öncesi gerekli tüm faydalı bilgiler 

Off the Road on the Track ve Gez Tat Aileleri Japonya’yı Keşfetti
22.03 – 06.04.2018
2Kadın2Çocuk – Defne ve Eren Japonya Yollarında

Japonya

Yorumlar

yorum

Share

2Kadin2Cocuk