Avusturya yaylalarında bol oksijenli bir hafta sonu (Solsteinhaus)


25 Tem 2018
Paylaş

Avusturya, Almanya, İsviçre ya da Kuzey İtalya gibi dağları ve doğasıyla ünlü ülkelerin sadece şehirlerini gezmek bence kesinlikle yetmez. Dağ havası almadan olmaz buralara kadar gelmişken.

Avusturya 1805 metrede manzara

Avusturya 1805 metrede manzara

O zaman soruyorum: ‘’Her yeri yemyeşil, içinden nehirlerin aktığı, ineklerin çan seslerinin ya da kuzuların seslerinin yükseldiği yaylalardaki oksijeni kim içine çekmek ister acaba? Tahminim herkes kafasında Heidi’nin gezindiği dağ resmini oluşturdu önce ve ardından da ‘’Ben’’ ‘’Ben’’ demeye başladı.

Avusturya

Türkiye’den Avrupa’ya seyahat/tatil amaçlı gelen bir çok kişi belki de hemen hemen herkes bilinen büyük şehirleri gezip geri dönüyor. Alplerin yayla keyfi ya pek bilinmediğinden ya da nasıl yaparım korkusundan benim gördüğüm kadarıyla hiç yaygın değil. Ama mesela Münih seyahatinizi Königsee ya da Garmisch-Partenkirchen ile birleştirebilirsiniz. (Buraları da neresi diyorsanız tıklayın ve bakın derim: Königsee ve Garmisch-Partenkirchen ) Ya da Zürih’e kadar gelmişken Obersee’ye gidebilirsiniz. (Obersee yazısı için tıklayın derim: Obersee) Hallstatt’ı bu kadar çok merak ederken neden buraya kadar gelmişken Avusturya Alpleri’ni keşfe çıkmayasınız (Bence burayı da kaçırmayın: Avusturya Alpler Kaçamağı. Ya da Milano, Venedik tamam da siz hiç güzeller güzeli Dolomiti’leri ya da Güney Tirol’ü duydunuz mu? (Dolomitiler için tıkla, Güney Tirol için tıkla)

Avusturya
Kafanızda büyüttüğünüz gibi zor değil kesinlikle. Yapar mıyım, yolu bulur muyum korkusunu atın önce içinizden. Tabii ki yaparsınız hem de en güzelini.

O zaman ben bu yazımda size bir rota önerinde bulunayım: Hedef Avusturya yaylaları. Yönümüzü Avusturya/Almanya sınırına çeviriyoruz ve Innsbruck tarafına gidiyoruz hep beraber. Yaylalarına çıkacağımız dağlar bu bölgenin ünlü Karwendel Sıradağları.

Hedef: 1.805 metredeki Solsteinhaus.

Hedef işte tam karşıda tepede küçücük görünen dağ evi

Hedef işte tam karşıda tepede küçücük görünen dağ evi

Yani Solstein Dağ Evi. Burada konaklayacağız. Ama ‘’ben dilini bilmediğim bir dağ evinde nasıl konaklarım’’ diye sakın panik yapmayın. Konaklamak zorunda değilsiniz. İsterseniz öğle yemeği molası verip yavaştan aşağı başlangıç yerine geri dönebilirsiniz. Konaklama fikrine sıcak bakanlar için de dağ evinin internet adresini paylaşıyorum: http://www.solsteinhaus.at/willkommen

Bu dağ evinde ranzalı odalar mevcut. 4 kişilik – 6 kişilik ya da daha kalabalık odalar. Banyo ve tuvalet ortak. Yarım pansiyon. Yani akşam yemek ve ertesi sabah kahvaltı veriyorlar. Akşam yemeği salata, çorba ve ana yemekten oluşuyor bu dağ evi için. Burası daha lüks diyebileceğimiz bir dağ evi. Başka dağ evlerinde bu kadar seçeneği bulmak zor. Sabah kahvaltısı ise dağın tepesinde olduğumuz düşünülürse fena değildi. Müsli, yoğurt, süt, peynir, ekmek ve marmelat. Daha fazlasını beklememek gerek.
Odalardaki yastık kılıfları ve çarşaflar bence temizdi ancak yine de böyle yerlere yastık kılıfı/çarşaf ya da uyku tulumu getirmek şart. Battaniye bulunsa da hijyen konusunda insan tam da emin olamıyor. Avrupa’daki bu tarz dağ evlerinde konaklamak istiyorsanız uyku tulumunuzu yanınızda getirmeniz şart.
Genel bir kural: Konaklamayı düşünüyorsanız önceden arayıp rezervasyon yaptırmanız şart.
Ve yanınızda getirdiğiniz çöpleri tekrar aşağı sizin götürmeniz bekleniyor.

Solsteinhaus

Solstein Dağ evinin terasından manzara

Solsteinhaus

Biz ailecek 4 kişilik odalarda kaldık

Solsteinhaus

Bir takım sabah hazırlanma hareketleri

Solsteinhaus

Solstein Dağ Evi

Buraya nasıl ulaşılıyor peki?

Aracımızın navigasyonuna Hochzirl giriyoruz. Münih merkezden yaklaşık 2 saat araba yolculuğu yapmak gerekiyor. Arabamızı Hochzirl’de hastane önündeki otoparka park edip yürüyüşe buradan başlıyoruz. Takip edeceğimiz tabela Solsteinhaus tabelası. Normal tempoda bu başlangıç noktasından 3 saat sonra hedefe ulaşmamız beklensede siz kendinizi yaklaşık 5 saate göre ayarlayın. Çünkü doğanın tadını çıkartarak yürüyeceğiz. Bol bol fotoğraf molası vereceğiz. İneklerle karşılaşınca durup onları seyredeceğiz. Bizim durumumuzda ise Fatih tüm yol boyunca Defne’yi sırtında taşıdığı için doğal olarak tempomuz yavaştı. Defne’nin öğle yemeği molası, alt açma molası derken bizim çıkışımız yaklaşık 5 saat sürdü.

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Molasız olmaz :)

Avusturya

Babasının sırtında Defne

Avusturya

Avusturya

Pek bi mutluyuz :)

Buraya trenle de ulaşmak mümkün. Münih’ten bineceğiniz trenden Hochzirl durağında inmeniz gerekiyor. Direk tren istasyonunun ordan çıkış tabelasını göreceksiniz.

5 saatlik çıkışımızdan fotoğraflar:

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Arkada her şey yolunda mı diye baba aynayla kontrol yapıyor :)

Avusturya

Avusturya
Ertesi gün dönüş yolundan fotoğraflar

Ertesi sabah kahvaltı ve manzaraya karşı keyif sonrası önce kaldığımız evin hemen yakınındaki koyun sürüsünün yanına gittik ve orada onlarla vakit geçirdik. Ardından da bir gün önce çıktığımız yolu geri döndük. Yaklaşık 2,5-3 saatte inişi rahatlıkla tamamladık. İşte sabah koyun sürüsüyle geçirdiğimiz vakitten birkaç kare:

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Avusturya

Peki nasıl bir sırt çantası hazırlamalıyız?

Böyle bir dağ yürüyüşü için öncelikle ince merino yününden t-shirt almalısınız yanınıza. Trekking pantolonu tercih etmenizi öneririm ve tabii ki iyi bir trekking ayakkabısı. Bunun dışında yağmurluğunuzu muhakkak almalısınız. Dağda her an her şey olabilir. Eğer hava biraz yağışlı gibiyse biz her zaman yanımıza yağmur pantolonlarımızı da alıyoruz. Yukarısı her zaman daha soğuk olacağı için eldiven, bere şart. Bir de sıcak tutacak bir polar hırka. Kafa lambasını da unutmayın derim. Güneş kremi ve güneş gözlüğü olmazsa olmazlardan. İnişte daha rahat inebilmeniz için trekking çubuklarınızı da yanınıza alın derim. Kesinlikle faydasını göreceksiniz. Dağ evlerinde trekking ayakkabısıyla odalara girmek yasak. Ayakların da bir andan sonra rahat etmesi için terlik şart. İnce bir tayt ya da eşofman altı akşam için fena olmaz. Bir de yol için atıştırmalıklar (biz genelde ceviz, kayısı tercih ediyoruz), su ve termosta çay şart.

Daha fazla bilgi isterseniz siz bence bizim trekking malzemelerimizi ayrıntısıyla anlattığımız yazımıza bir göz atın derim.

Yazı için tıklayın. 

2. yazı için tıklayın.

1,5 yaşındaki Defne ile ilk kez dağ evinde konaklamalı trekking turumuzu da başarıyla tamamladık. Münih’e bizi ziyarete gelen annem de bizimleydi ve onun için inanılmaz güzel bir deneyim ve hatıra oldu. Darısı yeni turların başına…

Tüm ekip bir arada

Tüm ekip bir arada

Off the Road on the Track Avusturya Dağlarını gezdi
07-08.07.2018

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci