Keyfine düşkün şehir: ATİNA


22 Mar 2015
Paylaş

Keyfine düşkün şehir: ATİNA 

Atina, insanlığa ‘Demokrasi’yi kazandıran şehir. Mükemmelliğin yeryüzünde şekil bulduğu Parthenon’un, Akropolis’in şehri. Canlı, capcanlı bir şehir. Keyfine’de oldukça düşkün bir şehir. Balık, meze, uzo, kebab ile tanıdık tatlar, tanıdık lezzetler sunan bir şehir Atina. Biz de 3 günlüğüne bu güzel şehrin keyfine ortak olduk… Döner dönmez de sizin için Atina hakkında pratik ve yararlı bilgiler içeren bir rehber hazırladım. Atina’yı hala görmediniz mi? O zaman elinizi çabuk tutun ve bu güzel şehrin keyfine birkaç günlüğüne ortak olun.

Atina’ya dair gözlemlerim?

Atina, yaşadığı kriz günlerine rağmen keyfini kaybetmemiş bir şehir. Benim Atina’da en çok hoşuma giden Atina insanın dışarda, sokakta keyif içinde güneşin tadını çıkartıyor oluşu. Dar sokaklar cıvıl cıvıl. Cafeler, restoranlar keyifli sohbetlere kulak kesilmiş. Şehrin yaşadığını, nefes aldığını hissediyor insan. Bu her nefes alış bir ah çekiş değil, tam tersine dünya varmış iç çekişi. İstanbul gibi, hayır hayır İzmir gibi aslında. Her köşesini İzmir’e benzetmek mümkün. Kendinizi Kemeraltı’nda, Kordon’da, ya da Gül Sokağı’nda gibi hissetmeniz çok olası. Soğuk değil burası; tam tersine Akdeniz sıcaklığı ile sarıp sarmalıyor sizi.

Cıvıl cıvıl Atina sokakları

Cıvıl cıvıl Atina sokakları

Gündüzleri kadar geceleri de hareketli, canlı. Turistlerin ilgisini çeken Taverna kültürünün yanında daha modern bar, diskolar da Yunan gençlerinin rağbet gösterdiği yerler.

Atina sokaklarının sıcaklığının başka bir nedeni de şehrin duvarlarını süsleyen grafitiler. Rengarenk, herbirinde ayrı bir renk cümbüşü, ayrı bir hayat var.

Atina sokaklarının renkli yüzü: Grafitiler

Atina sokaklarının renkli yüzü: Grafitiler

ve tabii ki yemekler… Yunan ve Türk kültürlerinin içi içe bu kadar geçtiğini yemeklerden anlamak mümkün. Türk damak zevkine uygun meze, balık, kebab, dolma, sarma, yoğurt, döner, rakı… Eeee bir de o güzelim Yunan ezgileri de eşlik ederse bu güzel lezzetlere çok keyifli anlar sizi bekliyor inanın.

Yunan ezgileri eşliğinde Atina yemekleri

Yunan ezgileri eşliğinde Atina yemekleri

Atina’da gezerken Batı Uygarlığı’nın en önemli devletlerinden olan, insanlığa Demokrasi’yi armağan etmiş bir milletin topraklarında gezdiğimizi ise hiç aklımızdan çıkartmadık. 2500 yıl önce demokrasiyle halkını yöneten Antik Yunan Devleti’nin bıraktığı eserler ise gezerken insanı hayranlıkla beraber bir şaşkınlığa sürüklüyor. Nasıl olur da o dönemde böyle muhteşem eserler neredeyse sıfır hatayla hayata geçirilebilmiş, insanın aklı hayali almıyor. Bu nedenledir ki Parthenon yani ‚Mükemmelliğin, yeryüzünde şekil bulduğu yer‘ görülmeye değer.

 yıllık Parthenon

2500 yıllık Parthenon

Atina için kaç gün gerekli? Ne zaman gelmeli?

Atina için biz 3 gün ayırdık ki bence şehrin merkezini gezmek için 3 gün ideal. Eğer Atina’ya yakın olan tarihi Posseidon Tapınağı’nı ziyaret etmek isterseniz ya da Atina’nın deniz kıyısındaki bölgesi Pire’yi de görmek isterseniz biraz sıkıştırılmış bir programla 3,5 – 4 günde bunları da kapsayan bir program hazırlayabilirsiniz.

Akropolis’i gezmek için bahar aylarının daha uygun olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde yakıcı yaz güneşi altında tarihi yerleri gezerken dikkatli olmak gerekir. Ancak Yunan restoranlarında güzel bir yaz akşamı dışarda oturup keyif yapmak da güzel olacaktır. Baharda her daim güzel hava bulmak imkansız ve bu nedenle bahar ayları biraz da şans dönemi.

Biz Mart ortası Atina’daydık. Şansımıza çok güzel bir hava vardı. Gündüzleri dışarda oturduk. Ancak güneş gitti mi hava epey soğuktu. Bu nedenle akşam yemeklerini kapalı ortamda yedik.

3 günlük Atina gezi maliyeti 

Atina, diğer Avrupa şehirleriyle karşılaştırıldığında fiyat seviyesinin daha makul olduğu bir şehir. 3 günlük bir Atina şehir gezisi size yaklaşık olarak 450 – 500 Euro’ya malolacaktır ki bu maliyet hesaplaması içinde konaklama, yeme-içme, şehir içi ulaşım, sosyal aktivite harcamaları yer alıyor (Atina uçak bileti bu maliyet hesaplamasına dahil değil).

Genel olarak, 2 kişi kahvaltı dahil geceliği 60 Euro’ya temiz, merkezi bir otel bulabilirsiniz. İki kişi öğle yemeğinde 20 Euro’ya kebab tarzı bir yemek yiyebilirsiniz. Akşam yemeğinde şarap içip balık-meze keyfi yapmanın yaklaşık maliyeti 40-45 Euro (2 kişi). Eğer Atina’ya gelmişken Yunan müzikleriyle eğlenip uzo keyfi yapmak isterseniz böyle bir gecenin iki kişi için maliyeti max. 45-50 Euro. Şehir içi ulaşım ise metro ve taksilerle oldukça pratik. Havalimanı şehrin dışında olmasına rağmen havalimanı-şehir içi metro ulaşım bileti çok pahalı değil (Tek kişi tek yön 8€). Şehir içinde kısa mesafe metro bileti tek yön 1,20 Euro. Eğer 4 kişilik bir grup olarak Atina’yı geziyorsanız kısa mesafede taksi kullanmanızı tavsiye ederim. Kısa mesafede taksiler taksimetre açmıyor ve 5 Euro karşılığında sizi istediğiniz yere götürüyor. Atina’nın en önemli turistik aktivitesi Akropolis giriş bileti ise kişi başı 12 Euro ve 4 gün geçerli. Hemen hemen tüm tarihi mekanlara bu biletle girebiliyorsunuz. Akropolis Müze girişi ise kişi başı 5 Euro.

Atina’da hangi otelde kalabilirsiniz?

Atina’da kesinlikle şehrin adeta kalbi olan Monastiraki Meydanı’na yakın bir yerde kalmanızı tavsiye ederim. Monastiraki Meydanı’nda bulunan ve harika bir Akropolis manzarası olan “A for Athens” tavsiye edebileceğim bir otel. Otelin manzarası harika. Otelin Booking.com’da iyi bir puan aldığını görmüştüm. Ancak oda fiyatına kahvaltı dahil olmadığı için biz bu oteli seçmedik. Bu otelin teras barı herkese açık. Yani, bu terasın manzarasının keyfini çıkartmak için otel müşterisi olmanıza gerek yok.

A for Athens otelinin terasından Akropolis manzarası

A for Athens otelinin terasından Akropolis manzarası

Biz otelimizi Monastiraki Meydanı’na çok yakın yer olan Psiri Bölgesi’nden seçtik. Kaldığımız yer bir hosteldi. İsmi City Circus. Oldukça temiz, düzenli bir hostel. Monastrika Meydanı’na  yürüyerek 5 dakika. Banyosunun içinde olduğu iki kişilik oda için kahvaltı dahil gecelik 61 Euro ödedik. Eğer ortak banyo kullanımı sizi rahatsız etmez ise ranza kiralayabilir ve 3-4 kişilik odalarda kalabilirsiniz ki o zaman maliyet daha da uygun olacaktır. Ben City Circus’un dekorasyonuna, atmosferine bayıldım. Ortak kullanıma açık olan odada yeralan kocaman ahşap masa etrafında kahvaltı yapmak çok keyifliydi. Kahvaltısı Avrupa standartlarına göre fena değildi. Kahvaltıda zeytin yediğim ilk yer! Psiri Bölgesi café-restoran ve taverna-bar tarzı eğlence yerlerinin yoğun olduğu bir bölge. Bu nedenle biraz gürültülü ancak gece burada eğlendikten sonra otele yürüyerek dönme imkanı olması bence daha önemli. Uzun lafın kısası bu oteli kesinlikle tavsiye ediyorum.

Atina’da şehir içi ulaşım imkanları

Atina Havalimanı şehrin oldukça dışında. Havalimanından şehre ulaşmak için 3 alternatif var. 1. alternatif metro. Havalimanı – Monastiraki Meydanı arası metroyla 40 dakika sürüyor ve tek kişi tek yön bilet fiyatı 8 Euro. Her 30 dakikada bir havalimanı yönüne metro var.

Havalimanına ulaşmanın bir başka yolu ise otobüs. Otobüsler metroya nispeten daha sık. Ancak Atina trafiğini küçümsememek gerek. X95 numaralı otobüs ile havalimanından şehrin bir başka merkezi meydanı olan Sintagma Meydanı’na yine 45-50 dakikada ulaşmak mümkün.

Benim tavsiyem metro kullanmanız yönünde olacak. 

Üçüncü ulaşım aracı ise taksiler. Buraya dikkat! Havalimanından şehre ulaşmanız taksiyle mümkün ancak taksi şoförlerinin hepsinin dürüst olduğunu söyleyemem. Benim Atina seyahatimi işle birleştirdiğim için ilk gün havalimanından şehirdeki ofise taksiyle geçtim ve tam tamına 55 Euro ödedim. Ofisteki arkadaşlar o mesafe için max 30-35 Euro ödenmesi gerekir deyince kazıklandığım resmen ortaya çıktı. Bizim tahminimiz taksimetrede gece tarifesini açtığı yönde. Dikkatli olmanızı tavisye ederim.

Şehir içinde kısa mesafede ise taksi kullanmak oldukça pratik. Çünkü kısa mesafelerde taksimetre açmıyorlar ve 5 Euro karşılığında sizi istediğiniz yere götürüyorlar. Fikir vermesi açısından size birkaç mesefa için bizim ödediğimiz taksi fiyatlarını veriyorum. Monastiraki – Gazi Eğlence Bölgesi gece 5 Euro. İlk Olimpiyatların yapıldığı Stad ile Sintegma Meydanı arası 3 Euro.

Metro ağı ise oldukça iyi. Tek yöne 70 dakika geçerli olan bilet 1,20 Euro. Eğer 4 kişilik bir grup olarak geziyorsanız metro yerine taksi kullanabilirsiniz.

Atina’ya dair….

Atina, Mitolojik Tanrı Afrodit’ten güzelliğini miras almış bir şehir.

Bilgelik Tanrıçası Athena’nın koruduğu şehir…

Bu güzel, keyifli şehir sizi de büyüsü altına alacak inanın.

Bir sonraki yazımda Atina şehrinde görülmesi gereken yerleri ve Atina yeme içme rehberimi sizinle paylaşacağım.

Bizi takipte kalın.

Off the Road on the Track Antik ve Modern Yunan Şehri’nin izlerini sürdü.

Mart 2015

Off the Road on the Track Antik ve Modern Yunan Şehri'nin izlerini sürdü

Off the Road on the Track Antik ve Modern Yunan Şehri’nin izlerini sürdü

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci