İstikamet Latin Amerika’nın İsyankar Çocuğu Küba – Rota


20 Ara 2015
Paylaş

Uzun zamandır aklımızda olan Küba seyahatini bu yıl bir an önce yapmaya karar verdik. Bundaki en önemli motivasyon Nisan ayında Obama ile Castro’nun (Raul) el sıkışmasının ardından, Ağustos ayında Amerikan Büyükelçiliği’nin de açılmasıyla Küba ile kapitalist dünya arasında açılan yeni dönemdir. Henüz kapitalist dünya tüm ağırlığıyla Küba’yı işgal etmeden, gitmek görmek istedik, Latin Amerika’nın bu güzel adasını…Bu yazıda sizlerle seyahat öncesi hazırlıklarımızı ve rotayı paylaşacağım.

Küba turistlerini iki sınıfa ayırabiliriz: Birincisi, Karayiplerin muhteşem denizini ve bembeyaz kumsallarını yaşamak için gelen ve adanın kuzeyinde Varadero bölgesindeki herşey dahil otellerde keyif yapan, günlük turlarla da adanın kültürü konusunda fikir edinenler; ikincisi ise –ki biz bu gruba giriyoruz- tamamen sokak, tarih kültür gezisi amacıyla o şehir senin bu şehir benim elinde fotoğraf makinesiyle gezenler. Tabii ki vakti olanlar ikisini de yapabilir ancak biz toplam 2 hafta sürecek olan seyahatimizde şu an için sadece Trinidad’ta denize girmeyi planladık (Playa Ancon) onun dışında tamamen kültür, tarih, eğlence dolu iki hafta geçirmek niyetindeyiz ve tabii ki Mohito, Puro, Salsa :).

Küba

Bu seyahat boyunca tüm ulaşımı toplu taşıma ile yapmayı planlıyoruz, çok sıkışırsak taksi kullanacağız. Ulaşım kısmında kısaca bu konuda bilgi verdim. Küba her ne kadar haritada küçük görünse de aslında oldukça büyük (doğudan batıya 1.000km’den fazla), o yüzden özellikle en doğu tarafa gidip gitmeme konusunu çok düşündük. Daha sonra bloglardan ve internetten yaptığımız araştırmalarda Santiago de Cuba’nın gitmeye değer olduğuna karar kılıp onu da plana ekledik.

Rotamızdaki şehirlere kısaca göz atarsak:

Havana: Küba’nın başkenti, olmazsa olmaz. Burası için 2,5 gün ayırdık.
Cienfuegos: Trinidad’a giderken yol üstünde eski bir Fransız kolonisi, bir gece kalacağız.
Trinidad: Havana’dan sonra en çok bilinen Küba şehri. Bu arada 2 gün 2 gece kalacağız.
Camagüey: Küba’nın en eski şehirlerinden bir tanesi. Uzun Santiago de Cuba otobüs yolculuğuna kısa bir mola verip yarım gün kadar burayı gezeceğiz.
Santiago de Cuba: Burası Küba’nın ikinci en büyük şehri ve Jamaika ve Haiti’den gelen göçlerden dolayı daha renkli bir kültüre sahip bir şehir. 2 gün boyunca bu güzel şehri yaşamayı planlıyoruz. Yeni yıla da burada gireceğiz.
Santa Clara: Küba’ya gidip de Che Guevera’nın mezarını ziyaret etmemek olmaz. Burada bir güne yakın gezip, yatmadan Havana’ya doğru yola koyulacağız.
Vinales: Batı Küba, bu bölgede 2 gece geçireceğiz. Puro fabrikaları ve doğal güzellikler bizi bekliyor.

İki haftalık Küba gezi planımız şu şekilde:

24 Aralık 2015: Havana’ya varış.
25- 26 Aralık 2015: Havana şehir turu
27 Aralık 2015: Havana’dan Cienfuegos’a gidiş.
28 Aralık 2015: Cienfuegos’tan Trinidad’a gidiş.
29 Aralık 2015: Trinidad
30 Aralık 2015: Trinidad’tan Camagüey’e gidiş oradan da gece Santiago de Cuba’ya devam.
31 Aralık 2015: Santiago de Cuba
01.01.2016: Gündüz, Santiago de Cuba, gece yarısı otobüsüyle istikamet Santa Clara
02.01.2016: Santa Clara şehir turu sonrası akşam otobüsüyle istikamet Havana
03.01.2016: Sabah Havana’dana Vinales’e gidiş.
04.01.2016: Vinales
05.01.2016: Dönüş uçağımız (Havana-Moskova-Münih)

Küba’da Konaklama:

Küba’da konaklamak için otel ve ev arasında tercih yapmanız gerekiyor. Ev derken, devlet tarafından onaylı kişilerin, evlerinin bir veya birkaç odasını kiraya vermesinden bahsediyorum. Biz tüm seyahatimiz boyunca bu tip evlerde kalacağız (casa). Evlerde ayrıca kahvaltı ve akşam yemeği de yemek mümkün. Normal sezonda rezervasyonları önceden ayarlamak şart değil ancak gittiğimiz dönem Küba’nın en yoğun dönemi olduğundan dolayı biz rezervasyonlarımızı önden yaptık. Bu tip evlerin bilgisine tripadvisor’daki yorumlardan ulaşmak mümkün. Biz internette çok iyi bir web sayfasına denk geldik (www.cuba-junky.com), ve onların bir app’ini satın aldık ($4,99). Bu app’te her şehirden evler hakkında detaylı bilgi bulmak mümkün, Küba gibi online dünyaya oldukça kapalı bir ülke için oldukça iyi bir app, değerlendirebilirsiniz. Gecelik konaklama Havana’da 25CUC, kahvaltı 3CUC, akşam yemeği de 10CUC civarı. Diğer şehirlerde de fiyatlar bu civarda.

Küba’da Ulaşım:

Küba’da ulaşım için tren, otobüs ve kiralık araç (şöförlü veya şöförsüz) kullanmak mümkün. Genel olarak nereden nereye nasıl gidilir sorusu için http://www.rome2rio.com/ internet sayfasını kullanabilirsiniz. Maliyet ve süreler hakkında çok iyi bilgi veriyor. Kısaca detaya girersek:

Küba

Tren: Küba’da tren ağı aslında oldukça geniş. Tren lokal halkın yoğunlukla kullandığı bir araç ancak online bilet almak mümkün değil ve trenler hep geç kalıyor. Aralık 2015’te bazı hatlar bakıma alındığından dolayı tren ulaşımında ciddi aksamalar mevcut. Detaylı bilgi için: http://www.seat61.com/Cuba.htm#Train times 

Araç kiralama: Küba’da araç kiralamak mümkün, ayrıca ekstra bir ücret ödeyerek şöförlü de kiralayabilirsiniz. Bizim gittiğimiz sezon dolayısıyla araç bulmak mümkün değil ve de aşırı pahalı. Günlük 90-100€ civarına denk geliyor. Öte yandan araçların ambargodan dolayı kaliteleri de tabii ki birinci sınıf değil. Daha önce Küba’ya gidip de araç kiralayan arkadaşlar bize bu seçeneği tavsiye etti ancak hem fiyatın yüksekliği hem de bizim halka karışma isteğimizden dolayı biz bu seçeneği eledik. Eğer araç kiralayacaksanız mutlaka birkaç ay öncesinden internetten araç kiralayan şirketler ile bağlantıya geçin ve rezervasyonunuzu yaptırın. Adadaki kiralık araç sayısı talebin çok altında.

Otobüs: Küba’da iki tane şehirlerarası otobüs firması var. Bunlardan birincisi halkın kullandığı Astrobus, ikincisi ise turistlerin kullandığı Viazul firması. Bunların dışında servis işlemi gören ancak denk gelirse yolcu da alan Cubatur firması var. Kanunen turistler yalnızca Viazul firmasıyla seyahat edebiliyor. Viazul’un çok iyi bir internet sayfası var ve bu sayfa üzerinden bilet almak mümkün (http://www.viazul.com). Sezon dolayısıyla otobüslerin dahi bu kadar dolu olacağını tahmin etmediğimiz için biz bilet konusunda sıkıntı yaşadık. Ne yazık ki bazı rotalarda biletler tükenmiş. Sadece Santiago de Cuba’dan Havana’ya dönüş rotasının biletlerini alabildik. Havana’dan kalacağımız evin sahibi ile bu konuda mailleştik ve bize Viazul’dan başka bir turist otobüs şirketi daha olduğunu, o olmazsa Viazul durağından ortak taksiyle gidilebileceğini en kötü ihtimalle de taksiyle gidebileceğimizi yazdı. Gittiğimizde tecrübe ettikten sonra bu konuda detaylı bilgi vereceğiz.

Küba Vizesi:

Küba’ya gitmek için normal Türk vatandaşları vizeye tabii ancak yeşil pasaporta vize istenmiyor. Biz Almanya’da vize işleri yapan bir firmaya bu işi yaptırdık ve vize 2 günde çıktı. Sadece bir form doldurduk, onun dışında ne uçak bileti, ne kalacak yer, hiçbir şey istemediler. Bazı forumlarda kalacak yer vs. istendiğini okudum, bizde öyle bir durum olmadı. Ayrıca konsolosluğun sayfasında sağlık sigortası zorunluluğundan bahsediyor. Bizim uluslararası geçerli bir seyahat sağlık sigortamız var o yüzden ayrıca bir sigorta yaptırmadık. Siz seyahat sağlık sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin.

Küba’da para:

Küba’da 2 para birimi kullanılmakta, birincisi halkın kullandığı Küba Pesosu (Peso Cubano – CUP), ikincisi ise turistlerin kullandığı konvertibl Peso (Peso Convertible – CUC).

1 CUC = 25 CUP
1 CUC = 1 USD

Küba’da piyasa kuru tamamen devlet tarafından belirlendiğinden dolayı parayı nerede bozdurursanız bozdurun farketmiyor. Genel itibariyle CADECA denilen döviz bürolarında veya bankalarda bozdurmak mümkün. Ancak cebinizde her zaman 2 günlük paranızın olmasına dikkat edin, aksi halde elektrik kesilmesi vs. sebeple para bozduramayıp sıkıntı çekebilirsiniz. Önemli bir uyarı, sokakta yanınıza gelip yüksek fiyattan Euro’nuzu bozmak isteyenlere kesinlikle inanmayın, CUC yerine CUP ile kalınabilir.

Küba’ya giderken yanımıza Euro alacağız çünkü Amerikan Doları’na 10% komisyon alıyorlar ve de daha ucuz bozuyorlar. Ayrıca kredi kartı konusu da sıkıntılı, birçok yerde kredi kartı geçmiyor ya da geçse de çalışıp çalışmayacağı kesin değil o yüzden en doğrusu nakitte kalmak. Günlük kaç para bulundurmak lazım sorusunun cevabı açık, özellikle de otobüs konusunu çözemezsek taksi ile bazı rotaları almamız gerekeceğinden biz her ihtimale karşı yanımıza toplam 1500€ civarı bir para alacağız.

Küba Çanta Hazırlık:

Küba seyahatimizde çanta ebatı olarak rekora gidiyoruz. 2 haftalık seyahat için sadece normalde günlük trekkingler için kullandığımız 30 litrelik çantalarımızla çıkacağız. Bunun iki sebebi var, birincisi hafif olma isteği, ikincisi ise uçağımız aktarmalı olduğundan dolayı kabin bagajıyla seyahat etme isteği. Havana havalimanında valiz beklemek gibi bir derdimiz olmayacak ya da Arjantin’de başımıza geldiği gibi 3 gün kayıp valiz peşinde koşmayacağız.

Biz 3 gün sonra bu fantastik ülkeyi keşfe çıkıyoruz. Internet bulduğumuz ölçüde sizin için facebook ve instagram sayfamızdan paylaşımlarda bulunacağız. Her şekilde, tüm detaylar dönüşte…

* Yukarıda kullanılan fotoğraflar National Geographics’ten alıntıdır.

Off the Road on the Track Küba’yı keşfe çıkıyor…
23 Aralık 2015 – 6 Ocak 2016

Küba Rota

 

Yorumlar

yorum

Share

Fatih Demirci