Kilimanjaro Hazırlıkları – Ön Bilgi


17 Ara 2014
Paylaş

Afrika Kıtası’nın en yüksek noktasına, 5.895 metrelik Klimanjaro Dağı’na tırmanmak için yollardayız bu sefer.

Bundan aylar önce bir akşam Gökçe ile konuşurken acaba Kilimanjaro’ya mı tırmansak bu yıl diye geçirmiştik içimizden fakat sonra Hindistan’a karar kılmıştık. O konuşmanın üzerinden aylar geçti ve biz geçen hafta son anda yönümüzü Tanzanya’ya çevirip rezervasyonları yaptık. Hedef Kilimanjaro, ardından Serengeti, sonrasında kısa bir Masai köyü ziyareti ve en sonunda Zanzibar adasında dinlenme. Toplam 22 gün sürecek maceramız 18 Aralık 2014 günü başlıyor ve kısmetse 10 Ocak 2015 günü Münih’e dönmüş olacağız.

Tanzanya Maceramızın Rotasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bu yazımda ben konuk yazar Fatih, sizlere Kilimanjaro Dağı ve tırmanış hazırlıklarımız hakkında bilgi vereceğim.

Kilimanjaro nedense benim küçüklüğümden beri hep bildiğim bir yer adı gibi geliyor bana. Bir kitap duymuştum küçükken Kilimanjaro’nun Karları isminde, hiç okumadan sevmiştim o kitabı nedense :) Kilimanjaro dağı 5.895 m. yüksekliğiyle Afrika Kıtası’nın en yüksek noktasıdır. Karşılaştırma olsun diye belirteyim Ağrı Dağı: 5137m., yani Ağrı Dağı’ndan yaklaşık 750m. daha yüksek bir dağ.

Heybetli Kilimanjaro (fotoğraf kathyloperevents.com'dan alıntıdır)

Heybetli Kilimanjaro (fotoğraf kathyloperevents.com’dan alıntıdır)

Kilimanjaro dağı çok yüksek olmasına rağmen, tırmanma sırasında özel tırmanma teknikleri gerektirmediğinden dolayı ciddi bir avantaj sağlıyor (bazı rotalar, bu konuya sonra geleceğim). Zirveye tırmanmak için toplam 5 ana rota bulunuyor. Bunlar sırasıyla Marangu, Rongai, Lemosho, Machame, Umbwe rotaları. Bu rotaların herbirinin detayına girmeyeceğim. Biz Marangu rotasını seçtik. Bu rota diğerlerine göre daha fazla tercih ediliyor çünkü gecelenen kamp yerlerinde çadır yerine basit klübelerde yatma imkanı sunuyor. Özellikle tepeye yaklaştıkça sıcaklığın -20’lere kadar düşme ihtimali olunca, dört duvar olsun bizim olsun yaklaşımıyla, bu rotada karar kıldık. Bu rotanın dezavantajı diğer rotalara göre daha kalabalık olması ve çıkış ile inişin aynı yoldan olması. Biz bi çıkalım da inmesi kolay :)

kilimanjaro climbing routes

Aşağıda kendi yaptığımız hazırlıklar çerçevesinde sizlere bilgi vereceğim. Döndükten sonra yorumlarımı ayrı bir yazıda belirtirim.

Kilimanjaro’ya Nasıl gidilir:

Kilimanjaro tımanışı için bir tur ayarlamak zorundasınız, tek başına çıkmak yasak. Biz daha önce de başka turlar ayarlayıp memnun kaldığımız bir Alman firma (DIAMIR) üzerinden rezervasyon yaptık ancak yerli acentalardan da internet üzerinden rezervasyon yapmak mümkün.

Kilimanjaro’da bir havalimanı mevcut ve uluslarası uçaklar iniş yapıyor. Vize konusunda internet’te çok çeşitli bilgiler mevcut. Biz emin olmak için Dışişleri Bakanlığı’nı aradık ancak onlar da tam bir cevap veremediler. En son Almanya’daki Tanzanya Büyükelçiliği’ni arayıp emin olduk. Vize gerekli ancak havalimanından da almak mümkün. 50USD kadar bir ücreti var, onun dışında dönüş bileti, 2 fotoğraf ve en az boş 2 pasaport sayfası gerekli, ayrıca pasaportun en az 6 ay geçerli olması gerekiyor.

Havalimanına iner inmez öncelikle “Sarı Humma” aşısı ile ilgili prosedürü tamamlamanız gerekli. Bunun için uçakta dağıtılan evrakları doldurmanız yeterli. Bir görevli havalimanına girerken o evrakları topluyor. Burada bir parantez açmak istiyorum: Tanzanya’ya eğer diğer Afrika ülkeleri üzerinden bağlantılı uçarsanız bu aşıyı yaptırmanız gerekiyor. Ancak Avrupa’dan direk uçucaksanız bu aşı gerekli değil.

Kilimanjaro Tırmanışı kaç gün sürer:

Tırmanış seçtiğiniz rotaya göre değişiyor, Marangu rotası normal şartlarda 5 gün sürüyor ancak arada 1 gün ekstra aklimatizasyon günü planlanıyor. Yükseklik konusuna ayrıca gireceğim ancak burada bir parantez açayım. Bu tırmanıştaki en ciddi konu yükseklikten kaynaklı rahatsızlıklar, 4.000 metreden sonra vücudun nasıl tepki vereceğini bilmek mümkün değil. O yüzden çok yavaş, alıştıra alıştıra çıkmak gerekiyor. Aşağıda rotanın günlük detaylarını veriyorum:

Bildschirmfoto 2014-12-07 um 20.04.51

Yukarıdaki tabloya bakarken 4.000 m’den sonra havada oksijenin çok azalacağını da düşünmek gerekiyor. Yukarıdaki yürüyüş süreleri kuru mevsimde ideal koşullara göre verilmiş, ben 1-2 saat fazlasını hesaplıyorum kendi adımıza.

Bildschirmfoto 2014-12-07 um 20.14.49

Bu rotanın ilginç bir istatistiği var. Her ne kadar diğerlerine nazaran daha kolay gibi görünse de oran olarak en fazla bu rotada insanlar pes ediyorlar. Bunun temel sebebi olayı basite almaları, altı bin metrelik bir dağ her anlamda saygıyı ve gerekli hazırlığı hakeder…

Kilimanjaro’ya herkes tırmanabilir mi?

Kilimanjaro’ya tırmanmak için belirli bir dağ yürüyüşü geçmişiniz olması gerekiyor. Yukarıdaki tablodan da görüldüğü üzere çok uzun yürüyüşler ve ciddi bir yükseklik farkı oluşacak. Benim şu ana kadar okuduklarımdan çıkardığım; sağlam bacaklara, sağlam ciğerlere ve sağlam bir kafaya ihtiyaç olacağı yönünde. Kafa kısmı özellikle çok önemli, sabırlı bir şekilde telaşa kapılmadan sakin sakin tırmanmak gerekiyor.

Okuduğum kitaplar hazırlığa 6 ay önceden başlamayı tavsiye ediyor. Günlük koşular, yüzme ve tabii ki dağ yürüyüşleri yapmakta fayda var. Sonuçta ne kadar kondisyonunuz yerinde olursa o kadar iyi. Bizim seyahate karar vermemizle uçak tarihi arasında toplam 15 gün olduğundan dolayı çok ciddi bir hazırlık yapma şansımız yok ancak sık sık dağ yürüyüşleri yaptığımız için temelimiz fena değil. Ayrıca hemen günlük yüzme ve koşu antremanlarına başladık ki bir miktar vücut toparlansın.

Burada yükseklik hastalığı konusuna da girmek istiyorum. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla yükseklik konusunda önceden yapabileceğiniz hiç bir şey yok. Eğer o yükseklikte ciddi baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı vs. gibi şikayetler başgösterirse o anda artık yükselmeyi kesmeniz ve şikayetler bitene kadar irtifanızı azaltmanız gerekiyor. Eğer inatlaşır da devam ederseniz akciğer veya beyin ödemi gibi riskler oluşabilir. Bu konuda tek yapılacak olan mümkün olduğunca yavaş, alıştıra alıştıra yürümek. Hatta vaktiniz varsa Kilimanjaro öncesi Meru Dağı’na (4.565m) tırmanmak aklimatizasyon anlamında çok fayda sağlayacaktır. Kilimanjaro’nun tepesine çabuk varmak istiyorsan yavaş yürüyeceksin…

Kilimanjaro’ya hangi mevsimde tırmanmak lazım?:

Kilimanjaro bulunduğu bölgeyi mevsimsel olarak ıslak ve kuru sezon olarak ikiye ayırmak mümkün. Tırmanış için elbette ki yağışın daha az olduğu sezonları tercih etmekte fayda var. Aşağıdaki tabloda aylar, yağış durumu ve dağın kalabalıklık durumunu görmek mümkün.

Bildschirmfoto 2014-12-11 um 23.07.40

Bu tabloya göre en mantıklı ay Eylül gibi görünüyor. Biz Aralık sonunda tırmanacağız. Bu mevsim çok olmasa da bir miktar yağışlı ve tatil (noel) sezonu olduğundan dolayı dağ nispeten kalabalık olacak diye düşünüyoruz. Umarım çok yağmurlu ve bulutlu bir tırmanış olmaz. O muhteşem manzaraları göremezsek üzülürüm doğrusu.

Şimdilik Kilimanjaro hakkında bu kadar ön bilgi yeter diye düşünüyorum. Bir sonraki yazımda sırt çantası detaylarını anlatacağım.

Off the Road on the Track 5.895 metre ile Afrika Kıtası’nın en yüksek noktasına, Klimanjaro’ya tırmanmak için yollarda….

Not: Ana görsel (fotoğraf National Geographics’ten alıntıdır)

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci

Yorumlar

  1. Burada sizi takdir ederek izleyen biri var :) Yolunuz açık olsun.

    • Merhaba Özlem, teşekkür ederiz. Bir macerayı daha arkamızda bıraktık ve döndük. Kilimanjaro’ya başarıyla tırmandık. Çok güzel bir tatil oldu. Tatil sırasında ne yazık ki bloğa yazı yükleyemedim ama Off the Road on the Track Facebook sayfamızdan birçok paylaşımda bulundum. Hatta bugün Kilimanjaro Fotoğraf Galerisini yüklemeyi başardım bile. İstersen oraya bir göz atabilirsin. Sitemiz şu anda yenilenme aşamasında ve ben Tanzanya yazımı yeni sitemize yüklemek için sabırsızlanıyorum. Umarım beğeneceğiniz ve zevkle takip edeceğiniz bir site olur. Sevgiler Gökçe

  2. iyi yolculuklar !!

    • Merhaba Buket, her yıl olduğu gibi bu sene de kendimizi zorlayacak bir rota seçtik. Zorlandık ama başardık. En yakın zamanda ayrıntıları yenilenmiş blog sayfamızda paylaşacağım. Eğer istersen Off the Road on the Track Facebook sayfamızda gezi sırasında yaptığımız paylaşımlara bir göz atabilirsin. 6 günlük Kilimanjaro tırmanışımıza ait Fotoğraf Galerisni Facebook sayfamıza yüklemeyi başardım sonunda. Çok güzel gün doğumu fotoğrafları olduğunu bilmem söylemeli miyim :))
      Sevgiler Gökçe

  3. […] Kilimanjaro Hazırlıkları – Ön Bilgi […]

  4. […] LINK 1: Kilimanjaro Tırmanış Hazırlık Yazısı Kilimanjaro Hazırlıkları – Ön Bilgi […]

  5. […] Kilimanjaro Hazırlıkları – Ön Bilgi […]