Büyük İskender’in alamadığı şehir: Termessos


29 Kas 2017
Paylaş

Termessos Antik Kenti / ANTALYA

Termessos Antik Kenti’ni gezip gördükten sonra zamanında Büyük İskender’in burayı neden ele geçiremediğini anlamak oldukça kolay. Çünkü, Termessos Antik Kenti denizden ortalama yüksekliği 200 metre olan Antalya dağları çevresindeki travertenlerden 1.665 metre yükseklikte, Güllük Dağı’nın tepesinde doğal bir platform üzerine kurulmuş. Yani Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden biri olan Termessos’a ulaşmak o kadar da kolay değil. Gezmek isteyenlerin de sağlam bacak kasalarına ihtiyacı var özellikle en tepeye ulaşmak istiyorsanız. (Yakşalık 1-1,5 saat tek yön)

thumb_IMG_5082_1024-imp

en tepedeki manzara ve biz

 

”Termessos, Pisidya bölgesinin “Milyas”olarak anılan güneybatı bölümünde konumlanmış önemli bir antik kent. Kent, Anadolu’nun en eski halklarından Luvi’lerin soyundan gelme Solym’ler tarafından kurulmuş. Şehrin tarih sahnesine çıkışı, Büyük İskender’in M.Ö. 333’de kenti kuşatması ve Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesiyle olmuş. İskender’in ölümünden sonra kent Ptolemyler tarafından alınmış. M.Ö.189 yılında komşu şehir İsinda’yı zapt eden Termessoslular, İsinda halkının şikâyeti üzerine Anadolu’daki Roma kuvvetlerinin komutanı Manlius Vulsotarafından cezalandırılmışlar. M.Ö. 71’de, Roma ile “dostluk ve ittifak” içinde olan Termessos’un işlerinde bağımsız olduğu ve kendi kanunlarını kendileri yapacakları konusu da Roma Senatosu’nda kabul ve tasdik edilmiş. Şehrin Bizans döneminde ve sonraki devirlerdeki durumu hakkında hiçbir bilgi bulunmamakta.” (Kaynak müze.gov.tr)

Termessos’un girişi paralı ancak müze kart geçerli. Arabayı park edeceğiniz yere ulaşana kadar arabayla bir süre yokuş yukarı çıkmanız gerekiyor. Arabayı orman girişi öncesinde park ettikten sonra ise artık bacaklar devreye giriyor ve başlıyorsunuz tarih içinde yürümeye, yukarı doğru çıkmaya. Bu Antik Kent’te daha önce hiç kazı yapılmamış. İlk kez bu yıl Valilik izniyle başlatılan kazılarda 2300 yıllık bir yol bulunmuş. (Hürriyet Haberi için tıklayın).

Bir çok tarihi eser oldukça iyi korunmuş. Örneğin hamam, şehir atık su sistemi, tarihi mezarlar, sarnıçlar ve tabii ki Antik Tiyatro. Özellikle uzun bir süre tarihi mezarlar arasında yol aldık ve mezar sayısından zamanında bu antik kentin ne kadar büyük bir şehir olduğunu iyice anlamış olduk.

Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti

Mezarlar

 

Biz mezarlar arasından en tepeye ulaştık. Dağların arasında orman içinde kalmış antik bir kent ile harika bir dağ manzarası bizi bekliyordu.

En etkileyici yapılardan biri de çok iyi korunmuş Antik Tiyatro bence.

Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti

Antik Tiyatro

 

Burayı ilkbahar ya da sonbahar aylarında gezmenizi tavsiye ederim. Orman içinde yol alınsa bile Antalya sıcağında burayı çıkmak tehlikeli olabilir.

Termessos Antik Kenti

Hamam

Şehir Atık Su Sistemi

Şehir Atık Su Sistemi

 

Hamam

Hamam

Termessos Antik Kenti’ni Karain Mağarası ile birleştirebilirsiniz. Biz zamanımız olmadığı için Karain Mağarası’nı gezemedik ancak okuduğum kadarıyla burası da görülmeye değer. (Karain Mağarası Bilgi için lütfen tıklayın)

Şehrin ön kapılarından aşağı bir bakış

Şehrin ön kapılarından aşağı bir bakış

Termessos tarihe ilgisi olanları bekliyor.

Off the Road on the Track Termessos Antik Kenti’ni gezdi
18.11.2017

Termessos Antik Kenti

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci