Münih’te Ev Kiralamak Hakkında Her Şey


20 Oca 2018
Paylaş

Bir eve 500’den fazla başvuru ancak Münih’te olur!

Münih’te oturduğumuz evden taşınıyoruz ve bu evde bizden sonra oturmak için başvuranların sayısını söylüyorum. Sıkı durun: 500 kişiden fazla! Yanlış okumadınız. Evet 500’den fazla kişi şu anda oturduğumuz eve talip olmuş. Ev sahibimiz bunlardan yaklaşık 50-60 kişinin başvurusunu kabul etmiş ve geçtiğimiz pazartesi akşam 3 saat boyunca her 10 dakikada bir, eve birileri gelip baktı, inceledi. Gelenlerin %100’ü eve talip olduğunu bir kez daha belirtip başvuru formunu doldurdu ve ertesi gün ev sahibimiz aralarından şanslı kişiyi seçti. :) Diyeceksiniz ki nasıl bir evde oturuyorsunuz ki bu kadar çok talibi var? Çok normal, küçücük kutu gibi bir ev aslında. 70 metrekare, 2,5 oda (bir odası o kadar küçük ki odadan sayamıyorum, buçuk olarak kabul ediyorum), mutfakta 2 kişiden fazla kişinin durması imkansız çünkü oldukça küçük ama balkonlu :). 7 yıldır oturduğum evimi çok seviyorum aslında, bakmayın şimdi böyle yazdığıma. Şehrin göbeğinde oturmak isteyenlerin kabul etmesi gereken gerçek şu ki Münih”te daha doğrusu Avrupa’da evler birazcık küçük :) Hele bir de en merkezde her santimetrekare çok değerli. Bizim evin de bu kadar rağbet görmesi Münih’in en hareketli, cafe ve restoranların olduğu, canlı bir yerinde oluşundan kaynaklanıyor. Ama diyeceksiniz ki yine de 500 kişi abartı değil mi? Münih’i Münih yapan da bu aslında. Münih’te ev bulmak iş bulmaktan daha zor !. Arz talep dengesi ekonomi dersinde öğrendiğimiz tüm bilgileri alt-üst edecek cinsten. 1 Arza karşılık 500 talep :)

Şimdi önce temel bilgileri okuyun. Yazının sonunda ise size altın değerinde bilgiler vereceğim: Bizim ev sahibi acaba hangi kriterlere göre yeni kiracısını seçti?

180 metrekare, site içerisinde, güvenlikli ve havuzlu daire diye bir konsepti unutun!

Öncelikle, Türkiye’den gelip Münih’te ev aramaya başlamadan önce Türkiye’de kafanızda yarattığınız tüm ev kriterlerini unutmanız gerekiyor. Örneğin 180 metrekare, site içerisinde, güvenlikli ve havuzlu daire diye bir konsept yok. Burada evler merkezde genelde apartman dairesi şeklinde, şehirden biraz uzaklaşıldığında ise bahçeli müstakil ev şeklinde. Merkezde tutacağınız apartman daireleri genellikle 2,5 – 3 odalı ve 70 ile 90 metrekare büyüklüğünde. Bu standartta olan bir evin soğuk kirası lokasyonuna bağlı olarak yaklaşık 12 – 20 Euro/metrekare şeklinde değişmekte. (Soğuk kira ne demek yazının ilerleyen bölümlerinde bulacaksınız) Üst sınırı daha da yükseltmek mümkün olsa da alt sınırın altına inmek çok da mümkün değil. Şehir merkezinden uzaklaştıkça bu fiyatlara müstakil ev bulmak mümkün olacaktır.

Almanya’daki ev için belirtilen metrekareler içten-içe net metrekareler olduğu için buradaki 70 metrekare ev Türkiye’de yaklaşık 100 metrekareye karşılık geliyor. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

Bir de metrekarelerin küçük olduğuna aldanmamak gerekiyor. Genelde her daireye özel bodrum katında kapalı bir kiler alanı var. Ayrıca bazı apartmanlarda çamaşırları asmak için özel çamaşır asma odaları mevcut (balkona çamaşır asma diye bir durum söz konusu değil).

Münih’te sancılı ev kiralama süreci nasıl?

Münih’te ev kiralamak başlı başına bir olay. Almanya’nın en güzel ve yaşanılası şehirlerinin başında gelen Münih halen göç alan, işsizlik oranının sıfıra yakın olduğu ve refah seviyesi oldukça yüksek olan bir şehir. Bu da tabii ki ev kiralarına yansıyor. Kiraların yüksek olması bir yana talep arza göre çok yüksek olduğu için ev bulmak oldukça zor. Münih’te en popüler bölgeler olan Maxvorstadt, Schwabing, Haid-Hausen, Lehel, Bogenhausen tarzı yerlerde ev bulmak biraz daha zor. Biz 7 yıldır şehrin göbeği olan Maxvorstadt’ta yaşıyoruz. Burası şehrin adeta kalbi. Bu eve kiracı olarak kabul almak çalıştığım iş yerine kabul akmaktan daha zor olmuştu. Neden derseniz ayrıntılar aşağıda…

Bir ev kiralamak istediğinizde süreç şu şekilde gerçekleşiyor:

Kiralık evlerin hemen hemen hepsi immobilienscout24.de sitesinde var. Bu siteye girdiğiniz zaman Münih’in farklı bölgelerindeki ortalama kiraları görebilirsiniz. Bu site üzerinden direk beğendiniz evlerle bağlantıya geçip evi görmek için randevu talep edebilirsiniz. Münih’te Türkiye’deki gibi bir emlakçıya gidip emlakçının elindeki evleri görmek durumu hiç yaygın değil. Emlakçılar üzerinden kiraya verilen evler de bu internet sitesinde yer alıyor. Eğer emlakçı üzerinden kiraya verilecek bir evi beğendiyseniz tüm süreçte emlakçı ile muhatap oluyorsunuz. Evi görmeye gittiğinizde sizinle beraber aynı anda belki 10 aile de o evi görmeye gelmiş olabilir. Özellikle merkezi lokasyonlarda bu çok olası bir durum. Evi beğenip anlaşma yapmak isteseniz bile evi sizin alacağınızın garantisi yok. Önce beğendiniz eve başvuru yapmanız gerekiyor. Başvuru yaparken maaş bordrosu mutlaka başvuru formuna ekleniyor. Ayrıca bazı ev sahipleri başvuranların kredi sicilini merkezi bir banka sisteminden (SCHUFA) sorgulatabiliyor. Burada ev sahipleri oldukça ince eleyip sık dokuyorlar. Çünkü, eve talep yoğun. İkincisi Almanya’da kiracıların hakları yasalarla korunduğu için kiracıyı seçerken çok dikkatli davranıyorlar. Biz beğendiğimiz ev için fotoğraflı CV ve bir önceki ev sahibimizden referans mektubu verdiğimizi biliriz. Eğer şanslıysanız ve ev için kabul alırsanız oldukça detaylı bir ev kontratı yapılıp evi teslim alıyorsunuz.

Münih’te depozito genel olarak 3 soğuk kira bedelindedir. Bu parayı ev sahibine teslim edersiniz ve ev sahibi bu parayı sizin adınıza bir bankada bloke eder.

Bunun dışında eğer arada emlakçı varsa genellikle 3,57 (3 kira ve %19 KDV) soğuk kira bedeli emlakçıya kontrat imzalanır imzalanmaz ödenir.

Almanya’da iş değiştirdiğiniz zaman bir şehirden başka bir şehire taşınmanız gerekiyorsa taşınma ve emlakçı masrafları işe alan şirket tarafından karşılanır. O yüzden iş için Almanya’da bir şirketle anlaştıysanız ve Türkiye’den gelecek dahi olsanız bu konuyu mutlaka gündeme getirin. En azından emlakçı parasını kurtarırsınız ki hiç de az para değil.

Almanya’da Soğuk Kira-Sıcak Kira ne demek?

Almanya’ya geldiğinizde ev bulma sürecinde ilk duyacağınız soğuk kira (Kaltmiete) ve sıcak kira (Warmmiete) ayrımı. Bunlar peki nedir, hangi maliyet kalemlerini içerir?

Aylık olarak ev sahibinin hesabına transfer edeceğiniz para sıcak kiradır. Buna
soğuk kira dediğimiz evin çıplak kirası,
apartmanın sigortası & genel giderleri (kapıcı, temizlikçi, apartmanda kullanılan ortak elektrik, çöp vergisi vs) ve
evin ısınma gideri dahildir.
(Bazı evlerde yan giderlere su kullanımı da dahildir. Ek olarak su faturası ödenmez).

Örnek vermek gerekirse, 70 metrekarelik merkezi lokasyona sahip bir apartman dairesinin yaklaşık sıcak kirası 1300 – 1400 Euro civarında ise bunun 250-300 Eurosu soğuk kira harici giderlerdir.

Başka ne maliyetler var?

Bunun dışında aylık ortalama

50-60 Euro elektrik,
40-50 Euro civarı ev telefonu ve internet,
17 Euro GEZ denilen televizyon vergisini hesaba katmalısınız. (Evinizde televizyon olsun olmasın ödemeniz gerekiyor)

Ayrıca ev sigortası (Hausratversicherung) yaptırmanızı tavsiye ederiz ki bu da yaklaşık yıllık 100-150 euro. Bu sigorta yangın, hırsızlık, doğal afet vs risklere kaşılık yapılıyor.

Evlerdeki ilginç durumlar. Karşılaşınca şaşırmayın…

Almanya’da her evin mutfağı yok. :) Elbette mutfak için ayrılmış bir alan/4 duvar var ama çoğu zaman o alan bomboş. Hiç unutmuyorum Münih’e geldiğimiz ilk günlerde bir eve bakmaya gitmiştik. Evin mutfağında sadece musluk çıkışı vardı. Başka da bir şey yoktu. :)

Çünkü burda mutfak çoğunlukla kişiye ait. Bu durumda mutfak dolaplarını ve beyaz eşyayı sizin almanız gerekiyor. Evden çıkma durumunda dolaplarınızı çıkarıp alabilir ya da sizden sonraki kiracıyla anlaşıp ona mutfağı satabilirsiniz. Ortalama mutfak maliyeti beyaz eşya içinde yaklaşık 6.000 ile 10.000 Euro arasında düşünülebilir. 50.000 Euro’ya mutfak yaptıran da duydum tabii ki kendi evi içindi ancak mutfak fiyatları çok değişken bunu belirtmek için bu örneği veriyorum. Mutfak işiyle uğraşmak istemiyorsanız yukarda bahsettiğim internet sitesinde mutfağı olan evleri filtreleyip sadece onlara bakabilirsiniz ki biz de zamanında öyle yapmıştık.

Bir diğer ilginç konu ise bazı evlerde evin içine çamaşır makinesi koyacak yer yok. Onun yerine tüm apartman sakinlerinin ortak kullandığı çamaşır ve kurutucu makineleri bodrum katında yer alıyor ki ev araştırırken bu noktaya dikkat edin derim.

Başka bir ilginçlik ise Münih’te her zaman evler tamamen beyaz boyalı teslim alınır ve tamamen beyaz boyalı teslim edilir. Müthiş bir standardizasyon örneği :)

Evin yedek anahtarı her zaman ev sahibinde mevcuttur :) Türkiye’dekinin aksine burada kimse evin kilitlerini değiştirmez.

Çelik dış kapı veya pencerelerde demirliğe hiç rastlamadık. Bizim evin dış kapısına sağlam bir omuz vuran çok rahatlıkla açar. :)

Evden çıkacaksanız evin 3 ay evet yanlış okumadınız tam tamına 3 ay ihbar süresi var. Eğer öncesinde evden çıkacaksanız ve sizden sonra eve girecek kiracı hemen bulunmadıysa 3 aylık kirayı ödemek zorundasınız. Çıkıştan bahsetmişken gerçekten işten istifa eder gibi evden çıkış ihbarını ev sahibinize yazılı yapmak zorundasınız. :)

Akşam Fatih’le beraber ev sahibine bir sürü soru sorduk. Dedik ki şimdi bu kadar insan arasından nasıl seçeceksin yeni kiracını.

İşte size altın değerinde birkaç ip ucu:

İnternetten üzerinden ev başvurusu yaparken neden o evi istediğinizi gerçekten iyice ballandıra ballandıra anlatmanız şart. Öyle standart text yazıp evi görmek için randevu isteyenlere hiç cevap bile vermem diyor bizim ev sahibi. İkinci önemli konu ise evi görmek için gittiğinizde yanınızda içinizde resminizin de olduğu başvuru dosyası ile gidin. Başvuru dosyanıza maaş bordronuzu ve sizi anlatan önemli bilgileri eklemeyi unutmayın. Hatta eski ev sahibinden referans mektubu çok faydalı. Ev sahibi dedi ki bunca başvuru arasından hangisi kimdi hatırlamam imkansız. Seçim yaparken resimli olanlara bakıyorum dedi. Son olarak da evi beğendiğinizde başvuru evrağını hemen orada doldurup ev sahibine elden teslim edin. Bizim eve bakmaya gelenlerin bir kısmı başvuru evrağını alıp doldurup göndeririz dediler. Çünkü o kalabalıkta o an onu doldurmak istemediler. Ev sahibimiz şöyle dedi: Sonradan o evrağı gönderenlerin hiiiiç şansı yok  :)

Biz Münih’te yaşadığımız için size Münih’i anlattık. Ancak Almanya’nın büyük şehirlerinde de durum hemen hemen benzer.

Münih’te yaşam ve maliyetler hakkında yazılarımız devam edecek. Bizi takipte kalın…

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci