Fas’ta 5. Durak: Bambaşka Bir Dünya FES


26 Ağu 2016
Paylaş

Erg Chebbi’de 36 saat çöl deneyimini yaşadıktan sonra sırada FES vardı. Yani labirent sokakları, dapdaracık caddeleri, sanki her yer pazar alanıymış, her yerde ticaret dönüyormuş hissi yaratan FES… FAS keşfimizde görmezsek aklımın kalacağı şehir.

FES

Uzun bir araba yolculuğu sonrası FES’e akşam üstüne doğru ulaştık. Yolda Ifran şehrinde mola verdik. Burada çok kısa bir parantez açmak istiyorum. Ifran daha Avrupai bir şehir. Fes’e İfran üzerinden gitmenizi tavsiye ederim. İfran bir kahve molasını hak ediyor.

Fes’e ulaştık ulaşmasına da her zamanki problem ile karşı karşıyaydık. Kalacağımız oteli nasıl bulacaktık. FES’in daracık sokaklarında başladık dönmeye. Fark ettik ki kendi etrafımızda dönüp duruyoruz. Elimizdeki navigasyon çaresiz. Biz çaresiz. Turist olduğumuzu anlayan ve biraz ingilizce bilen herkes bize yol gösterme ve paramızı alma derdinde. Otelin sahibi İngiliz ve o anda İngiltere’de. Telefonla ulaşıyoruz ama oteli bulmak gerçekten çok zor oldu. Bu da FAS’ın bir cilvesi. Buna hazırlıklı olun.

FES’te nerede kaldık?

Dar Houdou adlı içinde avlusu olan güzel eski bir Fas evinde konakladık. (Adresi: 42 Taryana Sghira, Fes 30701) Booking.com sitesinden rezervasyonumuzu  gerçekleştirdik ve 2 gece için 90 Euro ödedik. Otelin yeri çok merkeziydi. Temiz bir oteldi. Kahvaltısı da gayet iyiydi.

FES için kaç gün ayırdık?

Fes’e akşam üzeri ulaştık. Oteli bulmamız, arabayı güvenli bir yere park etmemiz, şehre ilk adaptasyon derken gece oldu zaten. İlk gece şehri şöyle bir kısaca turlayıp yemek yedik. Şehri keşfetmek için 1 tam gün ayırmıştık ki bence yeterli. 2. Gecenin sabahında da erken saatte Fes’ten ayrıldık. Bence bu kadar süre Fes için ideal. Zaten o kalabalığı, karmaşayı insanın kafası 3 gün kaldırmaz.

FES’i keşfetmenin en güzel yolu nedir?

Bence, FES’i önce bir rehber aracılığıyla gezin. 2-3 saat rehberle yapılan gezi sırasında insan önemli yerleri keşfedebiliyor. Genelde biz rehberle gezen gezginler değiliz. Ancak Fes gibi bir şehri kendimiz keşfetmeye kalksaydık bir gün içinde tüm yerleri görme imkanımız olmazdı. Çünkü harita üzerinde gördüğünüz bir yeri o kalabalık sokaklarda bulmak imkansız. Rehberle gittiğimiz bazı yerleri sonradan kendi başımıza da gitmek istedik ve bulmakta epey zorlandık. Fes oryantasyonu için bence rehberli tur şart. Rehbere, 2 kişi için biz 100 Dirhem ödedik. Kaldığımız otel üzerinden ayarladık ve otel bize biraz indirim yaptırdı.

FES

FES

FES

Fes’teki medreseler gerçekten görmeye değer. Ayrıca zanaatkarları çalışırken seyretmek ayrı bir keyif. Baharatçılarında alış-veriş yapmak, sohbet etmek çok keyifli. Rehberli gezi sonrası sokaklarına dalın ve kaybolun.

FES

FES

FES

Bir de Fes’te gezerken dergilere, kitaplara çıkmış, sempatikliğiyle bizi bizden alan baharatçı amcaya muhakkak uğrayın derim. Orada alış-veriş yapıp o amcayı tanımak gerek.

Fes'in ünlü baharatçısı Hassan Graoul ve Fatih

Fes’in ünlü baharatçısı Hassan Graoul ve Fatih

FES’te yeme içme nasıl?

Fes’te yeme içme konusunda hiç sorun çekmedik diyebilirim. Sokaklarında sandviçler yapan, yemek satan bir sürü dükkan var. Tabii ki sokak ürünleri. Eğer çok hassas değilseniz denemenizi tavsiye ederim. Biz sağlık açısından hiç sıkıntı yaşamadık. Her şeyi gönül rahatlığıyla denedik diyebilirim.

FES'in tatlıcıları

FES’in tatlıcıları

FES'in tatlıcıları

FES’in tatlıcıları

FES'teki kasaplar

FES’teki kasaplar

FES'teki kasaplar

FES’teki kasaplar

Bunun dışında Fes’teki Clock Cafe’yi çok beğendik. Avrupai tarzda ama artık belli bir zamandan sonra insan böyle bir ortamı da özlüyor. Orada terasta uzun uzun oturup keyif yapmadan edemedik.

Bir de sokak arasında bildiğimiz bir kahveye geçtik oturduk. İçeride benden başka kadın yoktu. Ama çok sıcak karşıladılar. Fas çayı içtik orda. Naneli. Çoook güzeldi. İşin en ilginç yanı Fes’teki o kahvehanede sanırım 1 saat oturduk ve herkes gözünü kırpmadan National Geography’de Serengeti belgeseli seyrediyordu. Biz de onlarla beraber seyrettik. Böyle yaşlı amcalar, dedeler filan. Hani bizim millet de hep belgesel seyreder ya. Ama onlar gerçekten seyrediyorlardı. Hayatımın en ilginç anlarından birini yaşadım diyebilirim. Onlar televizyona bakıyor biz onlara. Garipti.

FES maliyet nasıl?

Fes’te yeme-içme, otopark, medrese giriş parası, rehber parası toplam 517 Dirhem ödemişiz. Yani yaklaşık 50 Euro.

Otele 2 gece için 90 Euro ödedik.

Fas ucuz ucuz olmasına da Fas devleti turisti soyacağı yeri biliyor. Trafik cezaları. Ergchebbi-Fes yolunda sebebsiz yere trafik polisleri bizi yine durdurdu ve tam tamına 500 Dirhem trafik cezası kesti. Yani yaklaşık 100 Euro. 3. dünya ülkelerinde araba ile seyahat etmenin en büyük sakıncalarından biridir bu. Polis yasa, kural tanımaz, canı istediği gibi keser cezayı. Sizin de yapabilecek hiçbir şeyiniz yoktur.

Ürdün’de mesafeler birbirine yakın olduğu için her yere taksi ile gitmiştik. Ancak FAS’ta bu mümkün değil. Şehirler arası mesafeler çok uzak. Toplu taşım belki çözüm olabilir. Ancak o da esnekliğinizi çok kısıtlayacaktır.

FES’te bankalardan para çekme

Fas tatilimiz boyunca yanımızda hiç para taşımamaya özen gösterdik. Kredi kartımızla bankadan Dirhem çekmeyi uygun bulduk. Ancak Fes’te başımıza neredeyse çok kötü bir şey geliyordu. Gün içinde banka kartımızı 2 defa yuttu ve geri vermedi uzun sure. 1. Seferde gündüzdü, bankamatiği açtırdık. 2. Sefer geceydi ve yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Çok korktuk diyebilirim. Bankamatiğin önünden hiç ayrılmadık. Eğer kartı vermeseydi bir süre sonra birimiz bankamatiğin başında bekleyip diğerimiz polis çağıracaktı. Siz siz olun gece çok fazla bankamatikten para çekmeyin.

Biraz da fotoğraflarla FES…

FES

FES

FES

FES

FES

FES

FES

FES

FES

FES
FES

FES’e gittiğinizde FES tarihi hakkında eminim bilgi sahibi olacaksınız. Ben sadece bizim deneyimlerimize odaklanmayı tercih ettim bu yazımda. Çünkü bu tavsiyeler inanın FES tarihinden daha çok işinize yarayacak.

Off the Road on the Track FES’teydi.
01-03.04.2016

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci