7 kg sırt çantasıyla 11 günde FAS…


25 Mar 2016
Paylaş

26 Mart 2016 günü FAS yolcusuyuz. 11 günlük gezi rotamızı merak ediyorsanız aşağıdaki linki tıklayıp rotanın ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.

http://offtheroadonthetrack.com/11-gunluk-fas-rotamiz/

Güzel şehirlerin yanı sıra Atlas Dağları’nda dağ yürüyüşü yapacağımız FAS’ta ayrıca 2 gece çöl deneyimi yaşamayı planlıyoruz. Gündüzleri sıcak, akşamları ise serin olacak. Çöl gece daha da serin olabilir. Ürdün’de böyle bir deneyim yaşamıştık. Ayrıca Atlas Dağları’nda bu mevsimde kar bile olabilir. Fas’ta evlerde, otellerde ısıtma sistemi çok yaygın değilmiş. Dağlık bölgedeki otellerde gece üşüyen turistlerin deneyimlerini de okuyunca bizi sıcak tutacak bir şeylere kesin ihtiyacımız olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle kıyafet seçimi oldukça hayati.

FAS gezimiz için çanta konusunda bu sefer iddialıyız. Deuter’in 28 litrelik sırt çantalarıyla gideceğiz. Şu dakika itibariyle çantamı kapattım ve tarttım. Tam tamına 6 kilo 700 gram. İlk yıllarda yanıma aldığım gereksiz eşyaları düşünürsem 6,7 kilo benim için bir rekor :)

Fas Çanta Hazırlık

Fas Çanta Hazırlık

Seyahati üç kısma ayırmam gerekirse:

1. Kısım: Atlas Dağları’ndaki Dağ Yürüyüşleri
Bu süreçte trekking malzelerimiz gerekli. Bu nedenle yanıma:
– 1 tante trekking pantalonu (Benim tercih ettiğim marka Jack Wolfskin – hafif ve oldukça fonksiyonel)
– 1 tane uzun kollu, 1 tane kısa kollu merino yününden t-shirt (Merino yününden yapılmış ürünler terlemeyi azaltacağı gibi, ter kokusunu önler. Sıcaklık değişimlerinde ya da rüzgarda vücudun ısı değişimine daha kolay adapte olmasını sağlar. Yani rüzgar çıktığında üşümezsiniz, çok sıcaksa da çok terlemezsiniz)
– 1 tane yine merino yününden yapılmış sıcak tutacak hırka. (Tercih ettiğim marka Bergan)
– 1 tane yağmurluk (Tercih ettiğim marka Bergan)
– 1 tane Rüzgardan koruyacak mont (Tercih ettiğim marka Bergan)
– Eldiven ve boynu sıcak tutacak şal.

Fas Çanta Hazırlık

Fas Çanta Hazırlık

2. Kısım: Erg Chebbi’deki 2 gecelik çöl deneyimi
Burası için trekking malzemelerine ek olarak 2 tane gömlek aldım. Bu gömlekleri geçen yıl Serengeti’deki Safari için almıştım. Sıcaklık göz önünde tutulursa çölde de işimi görecek diye düşünüyorum. Çünkü yıkandıktan sonra yaklaşık 2 saatte kuruyor, koku yapmıyor ve ayrıca sineklere karşı korumalı.

3. Kısım: Şehir gezileri
Bu kısım için 4-5 adet t-shirt ve 2 tane pantolon aldım. Bir de sandalet.

Gelelim en önemli kısma: Ayakkabı
Ayakkabı çok önemli. Hem dağlarda, hem çölde hem de şehir kısmında giyebilmem gerek. Bu nedenle su geçirmeyen (goretex) Meindl marka trekking ayakkabılarımı alıyorum yanıma. Uzun, basit doğa yürüyüşleri için bire-bir. Ayrıca çok ama çok hafif. Daha zorlu dağ çıkışlarımızda bu ayakkabıyı kullanmıyorum. Çünkü tabanı zorlu dağ yürüyüşlerine uygun değil. Eğer doğada zorluk derecesi düşük yürüyüşler yapmayı seviyorsanız (Ormanda yürüyüş, göl kenarında yürüyüş) ya da şehir seyahatleri yapıyorsanız bu tip bir ayakkabıyı kesinlikle öneririm.

Fas Çanta Hazırlık

Fas Çanta Hazırlık

Bir de hayat kurtaran malzemeler var. Mesela:
– Kafa lambası (Çölde çadırda kalacağız. Gece lazım oluyor)
– Nobite (Sinek saldırılarına karşı muhteşem koruma. Asla onsuz seyahate çıkmam)
– Hijyen Spreyi
– Katlandığında avuç içi kadar olan pratik sırt çantası (Markası Me°ru). Asıl sırt çantamızı otelde bırakıp, günlük şehir turlarında bu pratik çantayı kullanıyoruz.
– Su geçirmez çanta (Fotoğraf makinemiz ve pasaportlar için şart)
– Para ve pasaportumuzu koymak ve güvenli taşımak (elbiselerin altından asabiliyoruz) için küçük bir çanta
– ve olmazsa olmaz Inlet. Gece kaldığımız yerlerde bu inletin içine girip uyuyoruz. Ooo mis, ter temiz. Otel pismiş, yatak çarşaf temiz mi acaba derdimiz yok. Bir de bu inletin sıcak tutma özelliği var. Böylece çok soğuksa bir kat olmuş oluyor.
– Çöp torbası. Gülmeyin. Gerçekten lazım!

FAS Çanta Hazırlık

FAS Çanta Hazırlık

Peki ya önemli evraklar neler?
Venezuela’da pasaportumu çaldırmış deneyimli biri olarak şunu söyleyebilirim ki her şeyi unutabilirsiniz ama pasaportunuzun fotokopisini ve bir adet pasaport fotoğrafını yanınıza almayı unutmayın. Onlar sayesinde konsoloslukta geçici pasaport almak çok kolay. Başıma geldi biliyorum, emin olabilirsiniz.

Ayrıca, seyahat sağlık sigorta belgelerimiz, aşı karnelerimiz hep yanımızda. Bir de kalacağımız otellere ait bilgiler.

Peki ya ilaçlar?
Her seyahat öncesi gideceğimiz ülkede tehlikeli bir salgın hastalık var mı kontrol ediyoruz (Başvurduğumuz site: fit for travel). Kesinlikle doktora gidip gerekli aşıları yaptırıyoruz. FAS için temel aşılar dışında başka bir aşı gerekli değildi. Riskli bir bölge değil şu anda. Ancak yine de doğadan ya da musluktan su içmemek gerek. Oradaki suyu kullanmak zorunda kalırsak diye Micropur aldık yanımıza. Micropur su içindeki bakterileri öldürüyor. Ayrıca mide hastalıkları çok riskli. Sonuçta hava değişik, yenen yemekler değişik. Eee bir de seyahatin verdiği stres, mutluluk, yorgunluk derken vücut oldukça hassaslaşıyor. O nedenle yanımıza mideyi rahatlatacak bitkisel ilaç ve ishale karşı ilaç almayı es geçmiyoruz hiçbir zaman. Bir de yara bantları. Küba seyahatimiz boyunca unuttuğumuza hayıflandığımız tek şey. İnsan o kadar çok yürüyünce ayakkabılar sağlam olsa bile buna ihtiyaç duyabiliyor. Özellikle dağ yürüyüşlerinde….

Başka…
Fas seyahat kitabımız bir de araba ile yolculuk yapacağımız için Michelin’in yol haritası da tamam. Telefona ayrıca Fas haritasını da indirdik. Fotoğraf makinesi ve blog notlarım için bilgisayarım da yanımda. Bir de olmazsa olmaz Kitap…

Bütün bunları sadece 6,7 kilo tuttuğuna inanmak güç olsa da hepsi bu kadar gerçekten. Sizinle pratik bir bilgi paylaşmak istiyorum. Eşyaları çantalara renkli torbalar içine ayrıştırarak yerleştirin. Trekking malzemeleri bir torbaya, şehir için olanlar başka renkte bir torbaya, çoraplar başka bir torbaya. Böylece neye ihtiyacınız varsa o torbayı açarsınız ve çanta açıp kapatmak daha kolay olur.

FAS Çanta Hazırlık

FAS Çanta Hazırlık

Bir de para konusu var… FAS’ta kredi kartıyla para çekmek mümkün. Tabii ki güvenli olduğunu umuyoruz. O nedenle sadece nakit olarak 500 Euro para alıyoruz yanımıza.

FAS gezimize hazır mıyız ne?  Hadi hayırlısı…. Dönüşte maceramızın ayrıntıları blogda yerini alacak… Seyahatimiz sırasında bizi Facebook sayfamızdan da takip edebilirsiniz: https://www.facebook.com/Offtheroadonthetrack

Şimdilik hoşçakalın…

Off the Road on the Track FAS’ı keşfe çıkıyor…
26.03 – 05.04.2016

Yorumlar

yorum

Share

Gökçe Demirci